Hyppää pääsisältöön

Suunnittelija, yrittäjä ja elokuvaohjaaja Paola Suhonen

Paola Suhonen tunnetaan parhaiten vaatesuunnittelijana ja IvanaHelsinki -yrityksen luojana. Suhosen luomisvimma ei kuitenkaan rajoitu vain muotimaailmaan.

Tietolaatikko

Yhdysvaltalaisjulkkis Ivana Trump haastoi suomalaisen muotitalon IVANAhelsingin oikeuteen tavaramerkkirikkomuksesta syyskuussa 2010. Miljardööri Donald Trumpin ex-vaimo Ivana Trump syytti Suhosta nimensä hyödyntämisestä.
Trump vaati Suhoselta kymmenientuhansien dollarien korvauksia ja lisäksi provisioita myydyistä vaatteista. Suhonen ei suostunut Trumpin vaatimuksiin, vaan asia siirtyi lakimiehille. Jatkossa tuotemerkin nimeä ei enää kirjoiteta yhteen, vaan Ivana ja Helsinki erotetaan välilyönnillä.

Paola Suhonen (1974) perusti muotitalo IVANAhelsingin siskonsa Pirjon kanssa vuonna 1998. Yritys tunnetaan korkeatasoisesta designista, suomalaisesta käsityöstä, printtikuoseista sekä eettisestä tuotannosta.

Vuonna 2007 IvanaHelsinki osallistui Diamond, Stripes and Revolver -mallistollaan ainoana pohjoismaisena ja ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä Pariisin muotiviikoille. Suhonen vieraili Arto Nybergin haastateltavana palattuaan juuri Pariisin catwalkeilta (2. klippi).

Seuraavana vuonna IvanaHelsinki valittiin Pariisin muotiviikon päänäytöksiin ensimmäisenä pohjoismaisena yrityksenä.

Muoti ei kiinnosta

Vaatteiden lisäksi Suhonen on ehtinyt suunnitella paljon muutakin. Pariisin muotiviikoilta hänet keksittiin suunnittelemaan Coca Cola -tölkkejä ja pulloja, jotka saivat koristeekseen IvanaHelsingistä tutut printit. Suhonen on suunnitellut myös koruja sekä sisustuksia mm. Valion nostalgiahenkisiin baareihin.

Suhonen on opiskellut vaatesuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa. Ennen sitä hän toimi mm. nuorten suunnittelijoiden muodostamassa Fabrik-ryhmässä, jonka muotinäytöksestä vuodelta 1998 nähdään otteita videoklipissä kaksi.

Muodista kysyttäessä Suhonen vastaa ettei häntä oikeastaan kiinnosta mikä tietty väri tai vaatemalli on muodissa tai ei. Hänen mielestään tärkeintä on persoonallinen pukeutuminen ja ihmisten kyky luoda omanlaisensa tyyli.

Yksi tarina, monta muotoa

Paola Suhonen on ehtinyt voittaa lumilautailun Suomen mestaruuden, luoda uutta suomalaista vaatemuotia, perustaa yrityksen sekä menestyä kansainvälisesti. Hänet tunnetaan myös Nanson mallistojen uudistajana ja monipuolisena suunnittelijana.

Monessa mukana oleva Suhonen kokee eri taiteenalojen kautta kertovansa kuitenkin lopulta yhtä omaa tarinaansa, joka saa eri muotoja. Uusi aluevaltaus on elokuva, jonka opiskelun Suhonen aloitti Yhdysvalloissa NYC Film Academyssä. Seuraava etappi on arvostettu Los Angelesilainen elokuvakoulu American Film Institute, jossa Suhonen jatkaa kuvauksen opintoja (1. klippi).

Suhosen ensimmäinen pitkä elokuva valmistunee syksyllä 2010. Opiskelun lomassa Suhonen toimii Yhdysvalloissa ilmestyvän Love Contemporary -rakkauslehden päätoimittajana.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit