Hyppää pääsisältöön

Jaakko Kolmosen nälkäpäivä

Keittiömestari Jaakko Kolmonen ja vietnamilainen kokki Muoi Tran poikineen pohtivat ravinnon epätasaista jakautumista maailmassa ja valmistavat riisistä ruokaa.

Tietolaatikko

Operaatio Nälkäpäivä eli Nälkäpäiväkeräys on Suomen Punaisen Ristin jokavuotinen keräys. Se järjestetään syksyllä, yleensä syyskuussa. Keräyksen tarkoituksena on kartuttaa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoa. Katastrofirahastoon kerättyjä varoja ei ole yleensä sidottu yhteen avustuskohteeseen, vaan niitä voidaan käyttää monissa kohteissa katastrofien ja kriisien ennaltaehkäisyys ja niiden uhrien auttamiseen sekä Suomessa että ulkomailla.

Ohjelman aluksi keittiömestari Kolmonen muistuttaa katsojia maailman epätasa-arvoisesta ravintotilanteesta. Maailmassa on ravintoa enemmän kuin ihmisiä. Tuotettu ruoka riittäisi tyydyttämään koko maailman ravinnontarpeen, mutta se jakautuu epätasaisesti väestön kesken.

Kolmonen kehottaa ihmisiä myös pohtimaan omaa syömistään ja osallistumaan nälkäpäivän keräyksiin. Nälkäpäivä-keräys sai alkunsa vuonna 1980, kun Punaisen Ristin Pälkäneen osastossa keksittiin viettää Siskon päivää ajatuksella: "Syö yhtenä päivänä vähemmän tai edullisemmin ja lahjoita säästyneet rahat heille, joilla on nälkä aina."

Keittiömestari Kolmosen vieraat, pakolaisina Suomeen tullut, Tranin perhe valmistaa riisipainotteisen aterian. Arvioiden mukaan puolelle maailman ihmisistä riisi on pääasiallinen ravinnon lähde. Suomalaisille riisi ei vielä vuonna 1985 oikein maistunut, sillä sitä kulutettiin vuodessa vain alle 2 kg asukasta kohden. Tranien kotimaassa Vietnamissa riisiä popsittiin yli 100 kiloa vuodessa.

Teksti: Emilia Kemppi

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto