Hyppää pääsisältöön

Jaakko Kolmosen nälkäpäivä

Keittiömestari Jaakko Kolmonen ja vietnamilainen kokki Muoi Tran poikineen pohtivat ravinnon epätasaista jakautumista maailmassa ja valmistavat riisistä ruokaa.

Tietolaatikko

Operaatio Nälkäpäivä eli Nälkäpäiväkeräys on Suomen Punaisen Ristin jokavuotinen keräys. Se järjestetään syksyllä, yleensä syyskuussa. Keräyksen tarkoituksena on kartuttaa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoa. Katastrofirahastoon kerättyjä varoja ei ole yleensä sidottu yhteen avustuskohteeseen, vaan niitä voidaan käyttää monissa kohteissa katastrofien ja kriisien ennaltaehkäisyys ja niiden uhrien auttamiseen sekä Suomessa että ulkomailla.

Ohjelman aluksi keittiömestari Kolmonen muistuttaa katsojia maailman epätasa-arvoisesta ravintotilanteesta. Maailmassa on ravintoa enemmän kuin ihmisiä. Tuotettu ruoka riittäisi tyydyttämään koko maailman ravinnontarpeen, mutta se jakautuu epätasaisesti väestön kesken.

Kolmonen kehottaa ihmisiä myös pohtimaan omaa syömistään ja osallistumaan nälkäpäivän keräyksiin. Nälkäpäivä-keräys sai alkunsa vuonna 1980, kun Punaisen Ristin Pälkäneen osastossa keksittiin viettää Siskon päivää ajatuksella: "Syö yhtenä päivänä vähemmän tai edullisemmin ja lahjoita säästyneet rahat heille, joilla on nälkä aina."

Keittiömestari Kolmosen vieraat, pakolaisina Suomeen tullut, Tranin perhe valmistaa riisipainotteisen aterian. Arvioiden mukaan puolelle maailman ihmisistä riisi on pääasiallinen ravinnon lähde. Suomalaisille riisi ei vielä vuonna 1985 oikein maistunut, sillä sitä kulutettiin vuodessa vain alle 2 kg asukasta kohden. Tranien kotimaassa Vietnamissa riisiä popsittiin yli 100 kiloa vuodessa.

Teksti: Emilia Kemppi

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto