Hyppää pääsisältöön

A-talk: Voita pöytään!

Rasvakeskustelu kiehuu kuumana. Vuosikymmenien aikana suomalaiset ovat oppineet vähentämään rasvan käyttöä. 70-luvulla aloitetussa Pohjois-Karjala-projektissa kansalle opetettiin, että etenkin eläinperäiset rasvat lihottavat, tukkivat verisuonia ja aiheuttavat sydänsairauksia. Voita vai margariinia. Hiilihydraateista ja rasvoista puhuvat syksyllä 2010 THL:n pääjohtaja Pekka Puska,professori Kari Salminen, kirurgi Taija Somppi ja dosentti Mikael Fogelholm.

Tietolaatikko

Pohjois-Karjala-projekti on tunnettu kansanterveyden edistämishanke. Projekti toteutettiin 1972–1997, ja sen tarkoituksena oli muuttaa suomalaisten terveystottumuksia parempaan suuntaan. Kolme kartettavaa asiaa olivat tupakka, liika suola ja kovat rasvat.

Kuitenkin myös rasvan käyttämiseen ja hiilihydraattien poisjättämiseen perustuva ruokavalio kasvattaa suosiotaan. Monet nauttivat vapautuneesti rasvaista lihaa ja kermaa, mutta hylkäävät muun muassa viljatuotteet.

Rasvan puolestapuhujat sanovat tutkimustiedon osoittavan eläinrasvat vaarattomiksi. Vähärasvaisen ruokavalion kannattajat pitävät näitä tutkimuksia epäuskottavina ja humpuukina.

Rasvan vapauttaminen pannasta olisi varmasti monelle herkkusuulle helpotus, mutta riittääkö tieteellinen näyttö voin ja kerman suosittelemiseen joka ruokapöytään?

Teksti: A-talk ja Emilia Kemppi

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto