Hyppää pääsisältöön

Orava viihtyy kaupunkiluonnossa

Orava syö kuusenkäpyä.
Orava syö kuusenkäpyä. Kuva: Risto Salovaara/Yle Orava syö kuusenkäpyä. Kuva: Yle/ Risto Salovaara Orava,jyrsijät,nisäkkäät

Orava on erittäin taitava kiipeilijä, joka hyppää pitkiäkin loikkia puusta toiseen. Orava on siitä erityinen eläin, että sen nähdäkseen ei useinkaan tarvitse poistua omaa kotipihaa kauemmaksi.

Tietolaatikko

 • Orava (Sciurus vulgaris) on jyrsijä, jonka pääravintoa on kuusen siemenet
 • Väritykseltään kesäisin ruskea ja talvella harmaa, mutta vatsapuoli on läpivuoden valkea
 • Voi nähdä koko maassa Utsjokea ja Kilpisjärveä myöten

Alunalkaen orava on havumetsien laji, mutta se on sopeutunut elämään myös lehti- ja sekametsissä, ja puistoissa ja puutarhoissa. Se tekee puuhun pallomaisen risupesän, joka on vuorattu yleensä sammalilla.

Joskus orava tekee pesänsä myös rakennuksiin tai suuriaukkoisiin linnunpönttöihin. Silloin pesän pehmikkeinä on usein käytetty vaikkapa vanhoja räsyjä, lankoja, eristevillaa - kaikkea, mitä orava on sattunut irti saamaan.

Oravan tunnistaa helposti pitkästä tuuheasta hännästä

Suomen oravakannassa tavataan erilaisia värityyppejä: Itä-Suomessa yleinen mustahäntäinen tumma kuusiorava, varsinkin Lapissa yleinen, punahäntäinen, talvella hopeanharmaa mäntyorava sekä ruskeahäntäinen orava lukuisine välimuotoineen.

Useimmat Suomen oravat ovat näitä ruskeahäntäisiä oravia. Pysyvästi mustaselkäiset oravat ovat Suomessa harvinaisia. Korvien karvatupsut kehittyvät syksyn kuluessa ja putoavat keväällä pois. Uros ja naaras muistuttavat toisiaan sekä ulkomuodoltaan että kooltaan

Orava on erittäin taitava kiipeilijä, joka hyppää pitkiäkin loikkia puusta toiseen. Sen pitkä tuuhea häntä toimii peräsimenä, sen seikkaillessa puun latvasta toiseen. 

Orava on erittäin taitava kiipeilijä

Oravista on kaupunkialueilla tullut ihmisen tutuimpia seuralaisia

Orava kuusikossa. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Orava kuusikossa. Kuva: Risto Salovaara/YleOrava kuusikossa. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Orava syö käpyä. Kuva: Juha Laaksonen/Yle.

Orava syö käpyä. Kuva: Juha Laaksonen/Yle.Orava syö käpyä. Kuva: Juha Laaksonen/Yle.
Orava omenapuun oksalla. Kuva: Raine Martikainen/Yle.

Orava omenapuun oksalla. Kuva: Raine Martikainen/Yle.Orava omenapuun oksalla. Kuva: Raine Martikainen/Yle.
Orava pesii myös pöntössä. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Orava pesii myös pöntössä. Kuva: Risto Salovaara/YleOrava pesii myös pöntössä. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Orava lintulaudalla. Kuva: Juha Silander/Yle

Orava lintulaudalla. Kuva: Juha Silander/YleOrava lintulaudalla. Kuva: Juha Silander/Yle
Orava lintujen talviruokinnalla. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Orava lintujen talviruokinnalla. Kuva: Risto Salovaara/YleOrava lintujen talviruokinnalla. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Oravan syömiä käpyjä. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Oravan syömiä käpyjä. Kuva: Risto Salovaara/YleOravan syömiä käpyjä. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu, Luonto-Suomi ja Luontoretki

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.