Vuosisatojen aikana ryijy on muotoutunut vaatimattomasti koristellusta peitteestä ja lämmikkeestä seinällä komeilevaksi taidetekstiiliksi.
Suomessa ryijyjä on ollut käytössä viimeistään 1500-luvulta lähtien. Alussa ryijyä käytettiin lämmikkeenä mm. vuoteissa nukkapuoli alaspäin. 1700-luvulla ryijyt muuttuivat käyttöesineistä koristesineiksi.
Kansanomaisen ryijyn kukoistuskausi loppui 1800-luvun puolivälissä, ryijytuotanto taantui ja teollistumisen myötä markkinoille tuli edullisia tehdastuotteita.
1900-luvulla kansallisromantiikan myötä suomalainen käsityö heräsi uuteen kukoistukseen ja syntyivät ensimmäiset taideryijyt.
Kansanomaiset ryijyt
Vanhat ryijyt jaetaan paikallisiin ja maakunnallisiin ryijytyyppeihin miltä näyttää vippeläisryijy - entä millaisia aiheita käytettiin morsiusryijyjen kuvioinneissa?
Taideryijyt
Suomalaisen taideryijyn maailmanmaineella on pitkä historia. Akseli Gallen-Kallelan Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900 suunnittelema jugend-henkinen "Liekki"-ryijy on ensimmäisiä perinteisistä malleista vapaita taideryijyjä. Maineikkaan ryijysuunnittelijan Uhra Simberg-Ehrströmin "Metsä" on suurin koskaan kudottu suomalainen ryijy.
Ryijy tänään ja huomenna
Perinteisellä ryijyllä on tänäänkin paikkansa sisustuksessame, kodeissamme, julkisissa tiloissa ja kirkollisessa käytössä.
Miten hankin ryijyn?
Ryijyn voi tehdä itse ommellen, kutoen tai läppäkoukun avulla solmien. Ryijystä kiinnostuneet voivat kääntyä myös ryijyliikkeiden ja Suomen Käsityön Ystävien puoleen. Ryijyn ripustukseen ja huoltoon kannattaa kiinnittää huomiota.
Ryijynäyttely vuodelta 1957
Presidentti Urho Kekkonen ja puoliso Sylvi Kekkonen tutustuvat ryijynäyttelyyn Taidehallissa Helsingissä vuonna 1957. Kuvissa näkyy mm. Akseli Gallen-Kallelan Liekki-ryijy sekä Vappu Niittylän ryijyjä.
Tietolaatikko
Ryijyjä valmistetaan pääosin kahdella tavalla kutomalla kangaspuissa tai kehyksessä taikka ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan.
Teollisesti ryijyjä valmistetaan tuftaus-tekniikalla, jossa kehikkoon pingotettu kangas nukitetaan koneellisesti ja viimeistellään takaa liimalla tai liimakankaalla.
Sana ryijy tulee muinaisskandinaavisista sanoista "ry" ja "ru", jotka tarkoittavat karkeaa ja takkuista.
Katso myös
- Tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärven sinisen kukan maa
- Käspaikka: Ryijy (kaspaikka.fi)
- Ryijy, Wikipedia (fi.wikipedia.org)