Hyppää pääsisältöön

Kirkan 1970-luvun radioäänitteillä soivat rock, soul ja blues

Nuori Kirka Babitzin revittää innolla lempityylejään Radion tanssiorkesterin ja Islanders-bändin säestyksellä Yleisradion harvinaisilla tallenteilla.

Kirka, kuten moni muukin 1960–1970-lukujen poptähti, lauloi keikoillaan huomattavastikin erilaista materiaalia kuin levyillään. Etenkin singlejulkaisut painottuivat kepeähköön, melodiseen poppiin, mutta livetilanteissa soi rajumpi soul ja rock. Myös radiolle tehdyt varhaiset äänitykset edustavat muuta kuin hänen normaaleja hittikappaleitaan.

Radion tanssiorkesterin tammikuussa 1970 pitämän radiokonsertin ohjelmisto oli hyvin rock- ja bluespitoinen. Orkesteria johti konsertissa Esko Linnavalli, joka oli jo tähän mennessä sovittanut Kirkalle mm. hitit Ehkä suukon antaa saan, Viimeiseen mieheen, Okolona River Bottom Band, Kulman kundit ja Lady Madonna.

Kirka esitti radion konsertissa Doors-yhtyeen tunnetuksi tekemän Light My Firen ja brittiläisen Brian Augerin rhythm and blues -numeron Black Cat.

Konsertin toisena solistina toimi Eero Raittinen, jonka kanssa Kirka veti duettona Beatlesin kappaleen Back in the USSR. (Sattumoisin presidentti Urho Kekkonen sai kolme päivää ennen ohjelman lähetyspäivää kutsun valtiovierailulle Neuvostoliittoon).

Vuonna 1975 Kirka ja Islanders-yhtye esiintyivät Jake Nymanin toimittamassa Popstudio-ohjelmassa. Islanders oli alun perin vuonna 1962 syntynyt rautalankayhtye, joka seuraavana vuonna pyysi solistikseen Dannyn.

1960-luvun lopulla monia miehistönvaihdoksia kokeneesta kokoonpanosta tuli Kirkan taustabändi, jonka kanssa hän teki myös ensimmäiset levynsä. 1970-luvulla kosketinsoittaja Kalervo "Kassu" Halosesta tuli yhtyeen kapellimestari.

Popstudion konsertissa Islanders esitti samana vuonna ilmestyneen Lauantaiyö-albumin kappaleita sekä muuta materiaalia. Vahvasti oululaispohjaista peruskokoonpanoa on vahvistettu kolmella puhaltajalla, mukana mm. Pekka Pöyry. Lauantaiyö epäonnistui kuitenkin kaupallisesti, kuten sen pari yhtä kunnianhimoista edeltäjääkin.

Popstudion haastattelussa Kirka kertoo lyhyesti Islandersin viimeaikaisista vaiheista ja mainitsee tulevasta Bulgarian kiertueestaan.

Tietolaatikko

Light My Fire. Säv. ja san. The Doors. Kirka ja Radion tanssiorkesteri, joht. Esko Linnavalli. Äänitetty 5.1.1970.
Black Cat. Säv. ja san. Brian Auger. Kirka ja Radion tanssiorkesteri, joht. Esko Linnavalli. Äänitetty 5.1.1970.
Back in the USSR. Säv. ja san. John Lennon & Paul McCartney. Kirka ja Radion tanssiorkesteri, joht. Esko Linnavalli. Äänitetty 5.1.1970.
Sweet Soul Music/I Can´t Turn You Loose. Säv. ja san. Sam Cooke & Otis Redding & Arthur Conley/Otis Redding & Steve Cropper & William Robinson. Sov M. Stan. Es. Kirka and The Islanders Liisankadun studiossa 26.11.1975.
Lauantaiyö (Easy Street). Säv. ja san. Dan Hartman, sov. Esko Linnavalli, suom. san. Pertti Reponen. Es. Kirka and The Islanders Liisankadun studiossa 26.11.1975.
Blues in G-minor. Trad., sov. Mircea Stan. Es. Kirka and The Islanders Liisankadun studiossa 26.11.1975.

Kommentit