Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Lisäkilpirauhashormoni ja kolesteroli

”PTH-hormonitaso ollut 13–15 jo toistakymmentä vuotta. En ole saanut mitään lääkettä, kun kalsium ja D-arvot ovat normaalit. Mihin kaikkiin noin suuri arvo vaikuttaa? Voiko sillä olla yhteys kolesteroliin? Punariisi nimittäin pudotti hormoniarvoni normaaliin, ja sen lopettaminen ja statiinin aloittaminen taas kohotti arvot ennalleen.”

Ei tuo yhteys kyllä todennäköiseltä kuulosta.

Jos PTH- eli lisäkilpirauhashormonia tuotetaan kaksinkertainen määrä normaaliin verrattuna, lienee kyse hyvälaatuisesta lisäkilpirauhasen liikakasvusta. Jos oireet – väsymys ja vatsakivut vaikkapa – ovat hankalia, tuo lisäkilpirauhanen leikataan pois.

Statiinin ei kyllä pitäisi kohottaa hormoniarvoa, päinvastoin. Jos oireet eivät ole hankalia, kalkkiarvon seuraaminen riittää, sillä sen avulla selviää hyvin, mitä elimistössä tapahtuu.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.12.2015