Hyppää pääsisältöön

Näin tuli tie Veihtivaaraan

Kun Suomussalmen Veihtivaaraan johti vain pitkospuinen polku, lähti emäntä Martta Pöllänen asialle. Kun muu ei auttanut, hän pyysi apua presidentti Urho Kekkoselta – ja tie tuli.

Tieasian kanssa oli vetkuteltu pitkään ja kyläläisten toiveet olivat kaikuneet kuuroille korville. Emäntä Martta Pöllänen ei tyytynyt tilanteeseen vaan kääntyi suoraa Kekkosen puoleen.

Kun Kekkonen tuli maakuntamatkalle Kainuuseen, otti Martta Pöllänen kainaloonsa leipäjuuston ja pyrki presidentin puheille. Vierailun järjestäjät yrittivät kuitenkin estellä, mutta Pöllänen sai tahtonsa läpi.

Muutaman viikon päästä Kekkoselta tuli kirje, jossa todettiin, että Veihtivaaran asukkaat tarvitsevat maantien, kuten Martta Pöllänen oli esittänyt.

Vielä kuitenkin tarvittiin Martta Pölläsen matka TVH:n pääjohtajan puheille ennen kuin tien rakennustyöt saatiin käyntiin.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto