Hyppää pääsisältöön

Raija Oranen, Hannu Raittila ja Mannerheim

Tänä syksynä on ilmestynyt kaksi hyvin erilaista romaania Mannerheimista. Raija Orasen Metsästäjän sydän päättyy 1920-luvun alkuun, kun itsenäinen Suomi on muotoutumassa ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa. Hannu Raittilan Marsalkka-romaanin vanha Mannerheim elää Sveitsissä kylmän sodan maailmassa.

Tietolaatikko

Raija Oranen (s.1948) laaja tuotanto

Metsästäjän sydän (2010)

Hannu Raittila (s.1956) laaja tuotanto

Marsalkka (2010)

Orasen Mannerheim on voimakastahtoinen toimija, kun taas Raittilan marsalkka on enemmänkin kohde ja kansainvälisten kuvioitten välikappale. Kuoleman jälkeenkin Mannerheim on valjastettu kunkin ajan tarkoitukseen, kuten uusisänmaallisuuden. Oranen sen sijaan kuvaa päähenkilönsä elämää hyvin läheltä ja voittajana, joka häviää taistelunsa vain naisrintamalla.

Yllättäen molemmista romaaneista nousee Mannerheimin rinnalle kaksi voimakasta hahmoa. Raija Orasen löytö on liikemies Hjalmar Linder, josta rahoittajana tulee Mannerheimin tärkein tukija. Hjalmarin kuvauksessa Oranen on onnistunut. Hän on luonut Hjalmarista anteliaan, hersyvän, edistyksellisen, mutta ristiriitaisen ihmisen.

Hannu Raittilan henkilöistä mielenkiintoisin ja arvoituksellisin on Aladár Paasonen, joka viimeistelee Mannerheimin muistelmia. Paasonen sekaantuu Raittilan romaanissa kylmän sodan vakoilujuonitteluihin.

Oli antoisaa lukea kaksi näin erilaista kirjaa Mannerheimista, mutta jäimme kuitenkin edelleen ymmälle, kuka Mannerheim oikein oli.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto