Hyppää pääsisältöön

Tapahtui 1985: Cityääni Outi Popp

Kun suomalaisen paikallisradion pioneeri Radio City murtautui eetteriin vappuna 1985, ensimmäisen lähetyksen juonsi Rockradiossa mainetta niittänyt toimittaja Outi Popp.

Outi Poppin aisaparina oli Juha Tynkkynen, hänkin entinen Rockradion toimittaja Yleisradiosta. Radio Cityn ensimmäinen lähetys oli kunnianhimoinen ja kaoottinen ja siinä elettiin pienen vallankumouksen äärellä. Eetteri vapautui ja uusi sukupolvi pääsi ääneen.

Radio Cityn startti oli menestys ja Elävän musiikin yhdistyksen omistamalla kanavalla elettiin hetken aikaa aidon nousukiidon huumassa.

Elmun ”Lepakkoluolassa” työskenteli joukko ennakkoluulottomia nuoria, ja ilmapiiri oli täysin toinen kuin Yleisradiossa. Ensimmäisen toimintavuoden aikana Radio Cityn toimitukseen rekrytoitiin paljon tekijöitä, joista vain muutamilla oli aikaisempaa ammattikokemusta radiotyöstä.

Ennen Radio Cityä ja paikallisradioita Suomessa oli totuttu vain Yleisradion kanaviin, joilla puhe oli huomattavan virallista. Useimmiten Yleisradion kanavilla luettiin paperista. Mutta radioilmaisu muuttui, kun Radio Cityyn tuli töihin tavallisia nuoria, käytännöllisesti katsoen kadulta revittyjä ihmisiä.

Nykypäivän kaupallisten radioiden vapaa puhetyyli onkin vahvasti vuonna 1985 aloittaneiden paikallisradioiden perua. ”Radiocityläinen” ilmaisu on voimissaan, puhutaan vapaasti eikä haluta kuulostaa viralliselta.

Tapahtui 1985 –sarjassa toimittaja Outi Popp muistelee Radio Cityn ensimmäistä radiolähetystä ja kertoo minkälaista oli juontaa radio-ohjelmaa Elävän musiikin yhdistyksen ”lepakkoluolassa” vuonna 1985.

Teksti: Tapio Pajunen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto