Hyppää pääsisältöön

Villalankojen kasvivärjäys

Villalankojen kasvivärjäys. Kuva: Puutarhaunelmia

Raparperi on oiva värikasvi. Sen juuret, lehdet ja siemenet antavat kaikki omaa väriään langoille.

Raparperin juuresta tulee lämpimiä, punertavia sävyjä ja juuresta taas kylmiä, kellertäviä sävyjä. Myös raparperin siemenet antavat rusehtavan keltaista tai kullankeltaista väriä.

Leena Riihelän puutarha on rehevä, kulttuurimaiseman keskellä sijaitseva puolivilli puutarha, josta saa kätevästi niin viljeltyjä kuin luonnonvaraisiakin värjäyskasveja. Puutarhaunelmia seuraa, kuinka lampaanvillat saavat loistavat ja kestävät värit.


Näin Leena Riihelä värjää krapilla villalankoja:

  • Langat puretetaan padassa. Langat laitetaan väljästi 50-asteiseen veteen ja vesi lämmitetään 80 asteeseen. Veteen lisätään puretusaineeksi 10 - 12 grammaa alunaa 100 grammaa lankaa kohden sekä 4 % viinikiveä liuottamaan alunaa ja edistämään värin kiinnittymistä.
  • Edellisenä päivänä puretetut langat laitetaan 25 - 30-asteiseen puhtaaseen veteen ja sekaan lisätään pari päivää lionneita krappijuuren palasia.
  • Kyseessä on kylmävärjäys: krapin punaiset väriaineet kiinnittyvät nimenomaan viileämmässä lämpötilassa. Keittäminen taas tekee langoista ruskeita.
  • Noin 3 - 4 päivän kulutta liemi käy ja sitä sekoitetaan säännöllisesti ja langat painetaan astian pohjaan.
  • Värjäämisen jälkeen langat pestään, kuivataan ja selvitellään.

Kasvivärjäri Leena Riihelä värjää kotipuutarhassaan lankoja kasveista, sienistä ja muista luonnon antimista peräisin olevilla aineksilla.

Ohjeet lankojen värjäämisen kasveilla

 

 

Lankojen värjääminen värimorsingolla ja muilla kasveilla

Katjun kannoilla -blogissa langat puretetaan ja värjätään samalla kerralla

Puutarhaunelmia

Kommentit