"No sit aukasee jonkun roskalaatikon kannen ja koittaa siellä palella aamuun saakka", kuvailee 70-vuotias koditon mies, jonka taivalta toimittaja seuraa Helsingin kaduilla vuonna 1964 kuvatussa reportaasissa.
Suomea vaivasi 1960-luvulla asuntopula, joka oli seurausta väestönkasvusta ja voimakkaasta muuttoliikkeestä maalta kaupunkeihin.
Vuonna 1964 Helsingissä oli kuusi asuntolaa miehille ja yksi naisille sekä kolme kotia häädetyille perheille.
Ohjelmassa haastateltava helsinkiläinen mies on menettänyt työkykynsä ja elää pienen kansaneläkkeen turvin. Kodittomien asuntola, kirkko, rappukäytävät ja roskalaatikot ovat tulleet tutuiksi.
Asunnottomuuden taustalla on usein köyhyyttä, mielenterveysongelmia sekä päihde- ja huumeongelmia. Sosiaaliset ongelmat linkittyvät usein toisiinsa. Työttömyys voi johtaa henkisiin ongelmiin, edesauttaa alkoholismia ja johtaa lopulta asunnottomuuteen. Tie vie myös toisinpäin, asunnottoman kurjuus voi johtaa alkoholin ja huumeiden käyttöön.
Syitä asunnottomuuteen on yhä nykyäänkin halpojen asumismahdollisuuksien puuttuminen, päihdehoidon puutteellisuus, terveyspalveluiden riittämättömyys, eri syistä kumpuava köyhyys sekä mm. vankilasta vapautuneiden heikko sopeuttaminen yhteiskuntaan.
Ohjelman esittelytekstissä todetaan: "Elämän laitapuolen kulkijoita osoitetaan helposti sormella: puliukko, työhön kelpaamaton, epäluotettava yksilö. Koditon ja irtolainen ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Useimmilla on kaikesta huolimatta pyrkimys takaisin normaaliin elämään. Mutta asunnoton työnhakija kohtaa monia ennakkoluuloja."
Ohjelmassa puhuteltiin myös katsojaa ja kehotettiin pohtimaan: "Mitä olen tehnyt auttaakseni hänet takaisin yhteiskunnan jäseneksi. Olenko työnantajana halunnut edes keskustella hänenlaistensa kanssa?"
Tietolaatikko
Vuosien 1967-68 syyspakkasissa menehtyi joukoittain asunnottomia alkoholisteja. He saivat yömajakseen Helsingin Ruoholahdessa sijainneen Lepakon. Liekkihotelli avattiin 5.12.1967, päivää ennen Marraskuun liikkeen järjestämää asunnottomien itsenäisyysjuhlaa.
- Asunnottomien yö - Kansalaisliike (asunnottomienyo.fi)
- Vailla vakinaista asuntoa ry (vvary.fi)