Hyppää pääsisältöön

Hellaksen herkkuja

Fennada-Filmin herkullinen värielokuva vie katsojansa makumatkalle Hellaksen karamellitehtaalle. Maamme korkeasta makeisverosta huolimatta karamellit maistuvat suomalaisille.

Filmissä vilahtaa jo unohtuneita makupaloja ja vielä nykyisinkin kauppojen hyllyistä löytyviä herkkuja. Kuka vielä muistaa Metropol-karamellit, Filmitähti -purukumit, Dollar-suklaan ja Katarol-pastillit?

Tuttujakin makuja liukuhihnalla pyörii, kuten Jenkki-purukumi ja Budapest-konvehtit. Nyt Hellas on historiaa, mutta sen aikanaan kehittelemät tuotemerkit jatkavat elämäänsä uusissa kääreissä. Kääreet ovat tehtaan historiassa aivan oma lukunsa. Turun linna, Aurajoki tuomiokirkkoineen, eri maiden ritariunivormut, koristeelliset kukkaisaiheet ja poptähti-keräilykuvat ovat nykyisin haluttuja keräilykohteita.

Hellaksen makeistehdas, Oy Hellas Ab, oli suomalainen makeisalan yritys, joka toimi 1910-luvulta lähtien Turun kaupungin Kärsämäen kylässä. Hellaksen tehdas aloitti toimintansa vuonna 1916 entisen Amalienborgin panimon rakennuksissa.

Tehtaan perusti turkulainen Gardbergin kauppiassuku. Huhtamäki-Hellas Oy perustettiin vuonna 1934 ja myöhemmin Hellas sulautui osaksi Huhtamäki-yhtymän laajaa yritysrypästä. Vuoteen 2006 asti tehdas toimi osana Leafia. Hollantilaisalkuperää oleva Leaf valmistaa edelleen joitakin Hellaksen tuttuja herkkuja.

Teksti: Emilia Kemppi

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto