Hyppää pääsisältöön

Somalian sotaa Pohjolassa

Tukholman Rinkebyssä vietettiin Somalian itsenäisyyspäivää 1. heinäkuuta. Osalla juhlijoista oli Somalian lippu, valkoinen tähti sinisellä pohjalla, mutta osa heilutti mustia lippuja.

Musta on terroristijärjestö al-Shabaabin väri. Nyt liput taistelivat Tukholmassa siitä, mikä on oikea väri, minkälainen Somalian pitäisi olla. Se oli mielestäni jotenkin huvittavaa, koska olimme kuitenkin kaikki sinikeltaisen Ruotsin lipun alla.

Lippujen sota kuvastaa sitä, miten kaukaisessa Afrikan sarvessa sijaitsevan Somalian eripuraisuus ja epäluuloisuus on tunkeutunut pohjoismaihin ja jakanut tällä asuvia ihmisiä kahteen leiriin.

Miksi tästä piti tehdä MOT-ohjelma? Totuus on, että al-Shabaabista keskustellaan todella paljon Pohjolan somalien keskuudessa. Ihmiset ovat peloissaan siitä, että äärijärjestö värvää riveihinsä nuoria miehiä.

Olen pari vuotta seurannut eri puolilla Pohjolaa, miten värväystä tapahtuu. Olen nähnyt omin silmin, että islamistit kohdistavat värväystoimintansa pääasiassa syrjäytyneisiin nuoriin, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Ja heitä on valitettavan paljon, myös Suomessa.

Siksi ohjelmassa haastatellaan myös Riihimäen vankilassa istuvaa somalialaistaustaista Jamaa, joka tuli Suomeen pikkupoikana, eikä tunne olevansa sen enempää suomalainen kuin somalikaan. ”En ole mistään kotoisin”, Jama sanoo.

Tarkoitus ei ole väittää tai edes vihjailla, että Jama aikoo liittyä islamisteihin sen jälkeen kun hän on istunut tuomionsa. Mutta hänen kaltaisiaan vankeja on useita kymmeniä, ja joku voi tarttua tarjoukseen.

Islamistien terrori-iskuja ei ole Pohjolassa nähty, ainakaan vielä. Kukaan ei tiedä, miten tilanne lähivuosina kehittyy. Mutta jos jotain ikävää tapahtuu, sen ei pitäisi enää tulla kenellekään yllätyksenä.

Toimittaja Wali Hashi
Kommentit