Hyppää pääsisältöön

Ex-vaimo muistelee kitaralegenda Albert Järvistä

Edesmenneen Hurriganes-kitaristi Albert Järvisen ex-vaimo Airi "Aikku" Järvinen muistelee muusikkomiestään ja kritisoi Hurriganes-yhtyeen alkuvaiheista kertovan Ganes-elokuvan miehestä antamaa kuvaa.

Aikku ja Albert Järvinen olivat yhdessä vuodesta 1970 vuoteen 1984. Parin suhde kariutui seitsemän vuotta ennen Albert Järvisen menehtymistä. Aikku Järvisen mukaan elokuvan Hurriganes-kitaristi on "vähän semmoinen hölmö ja hölmöläinen, jollainen hän ei todellisuudessa ollut".

Järvinen kuvailee ex-miestään luovaksi ja ujoksi: "Hän oli hyvin taiteellinen, monilahjakas ja pystyi moneen. Hän oli kiinnostunut kaikesta: taiteesta, kirjallisuudesta ja musiikista".

Haastattelussaan Aikku Järvinen palaa myös ex-miehensä kiisteltyyn kuolemaan. Albert Järvinen menehtyi Lontoossa 1991 ja pitkään velloneiden huhujen mukaan syynä oli heroiinin yliannostus. Aikku Järvinen tyrmää huhun perättömäksi. Ruumiinavauspöytäkirjan mukaan kuolinsyynä oli äkillinen sydänkohtaus.

"Kyllähän hän oli viinaa ja huumeita käyttänyt", Aikku Järvinen sanoo, mutta korostaa ex-miehensä olleen kaksi vuotta täysin raittiina ennen menehtymistään.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto