Hyppää pääsisältöön

Freukkarit nousivat suosioon viinaviisuilla ja yhteiskuntasatiirilla

Freud Marx Engels & Jung perustettiin vuonna 1984 soittamaan suomenkielisiä versioita alkoholipitoisista outlaw-kantrikappaleista.

Bändin idean keksivät lääk. kand. Pekka Myllykoski ja toimittaja Arto Pajukallio. Molempia yhdisti kiintymys realistiseen, hienostelemattomaan outlaw countryyn, jota edustivat mm. Waylon Jennings, Willie Nelson ja Guy Clark.

Pian mukaan tuli myös sanoittajana kunnostautunut Mikko Saarela (ex-Eppu Normaali) ja joukko muita soittajia. Nimi lainattiin kokoonpanolta, joka Lemmings-elokuvassa parodioi kuulua Crosby, Stills, Nash & Young -ryhmää.

"Freukkarien" viina-aiheiset kantrirockit ovat uponneet suomalaisiin hyvin, mutta bändin toimenkuvaan on kiinteästi kuulunut myös terävä yhteiskunnallinen satiiri. Esimerkiksi Tampereen yo-talolla 1987 taltioitua Mystistä metsätyömiestä voi pitää FMEJ:n kannanottona metsäkeskusteluun.

Mukana tv-keikalla on taustaryhmä Honky Tonk Engels. Tampereella bändille tarjoutui myös harvinainen tilaisuus haastatella kahta haastattelijaansa, Matti Pellonpäätä ja Puntti Valtosta.

Vuonna 1991 Zoo-ohjelmassa Freukkarit liikkuvat bändille tutuilla vesillä. Maahanmuuttokeskustelua vauhdittaa kappale Jeesus oli mutakuono ja kosteaa perinnettä Juomalaulu.

Tietolaatikko

Tänä yönä pullo petti mun (Tonight the Bottle Let Me Down). Säv. ja san. Merle Haggard, suom. san. Mikko Saarela.
Mystinen metsätyömies (Cosmic Cowboy). Säv. ja san. Michael Martin Murphey, suom. san. Pekka Myllykoski.
Teksasiin. Säv. ja san. Mikko Saarela.
En koskaan mene sänkyyn ruman naisen kanssa (I´ve Never Gone to Bed with an Ugly Woman). Säv. ja san. Royal C. Bannon, suom. san. Pekka Myllykoski.
Särkynytsydämiset (Broken Hearted People). Säv. ja san. Guy Clark, suom. san. Pekka Myllykoski.
Metsän poika (Paranoid). Säv. ja san. Terence Michael Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, W. T Ward, suom. san. Aleksis Kivi, Tony Myllykoski
Jeeus oli mutakuono. Säv. Kris Kristofferson. San. Pekka Myllykoski.
Juomalaulu. Säv. Jussi Kinnunen. San. Jussi Kinnunen, Pekka Myllykoski, Arto Pajukallio.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto