Hyppää pääsisältöön

Freukkarit nousivat suosioon viinaviisuilla ja yhteiskuntasatiirilla

Freud Marx Engels & Jung perustettiin vuonna 1984 soittamaan suomenkielisiä versioita alkoholipitoisista outlaw-kantrikappaleista.

Bändin idean keksivät lääk. kand. Pekka Myllykoski ja toimittaja Arto Pajukallio. Molempia yhdisti kiintymys realistiseen, hienostelemattomaan outlaw countryyn, jota edustivat mm. Waylon Jennings, Willie Nelson ja Guy Clark.

Pian mukaan tuli myös sanoittajana kunnostautunut Mikko Saarela (ex-Eppu Normaali) ja joukko muita soittajia. Nimi lainattiin kokoonpanolta, joka Lemmings-elokuvassa parodioi kuulua Crosby, Stills, Nash & Young -ryhmää.

"Freukkarien" viina-aiheiset kantrirockit ovat uponneet suomalaisiin hyvin, mutta bändin toimenkuvaan on kiinteästi kuulunut myös terävä yhteiskunnallinen satiiri. Esimerkiksi Tampereen yo-talolla 1987 taltioitua Mystistä metsätyömiestä voi pitää FMEJ:n kannanottona metsäkeskusteluun.

Mukana tv-keikalla on taustaryhmä Honky Tonk Engels. Tampereella bändille tarjoutui myös harvinainen tilaisuus haastatella kahta haastattelijaansa, Matti Pellonpäätä ja Puntti Valtosta.

Vuonna 1991 Zoo-ohjelmassa Freukkarit liikkuvat bändille tutuilla vesillä. Maahanmuuttokeskustelua vauhdittaa kappale Jeesus oli mutakuono ja kosteaa perinnettä Juomalaulu.

Tietolaatikko

Tänä yönä pullo petti mun (Tonight the Bottle Let Me Down). Säv. ja san. Merle Haggard, suom. san. Mikko Saarela.
Mystinen metsätyömies (Cosmic Cowboy). Säv. ja san. Michael Martin Murphey, suom. san. Pekka Myllykoski.
Teksasiin. Säv. ja san. Mikko Saarela.
En koskaan mene sänkyyn ruman naisen kanssa (I´ve Never Gone to Bed with an Ugly Woman). Säv. ja san. Royal C. Bannon, suom. san. Pekka Myllykoski.
Särkynytsydämiset (Broken Hearted People). Säv. ja san. Guy Clark, suom. san. Pekka Myllykoski.
Metsän poika (Paranoid). Säv. ja san. Terence Michael Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, W. T Ward, suom. san. Aleksis Kivi, Tony Myllykoski
Jeeus oli mutakuono. Säv. Kris Kristofferson. San. Pekka Myllykoski.
Juomalaulu. Säv. Jussi Kinnunen. San. Jussi Kinnunen, Pekka Myllykoski, Arto Pajukallio.

Kommentit