Hyppää pääsisältöön

Freukkarit nousivat suosioon viinaviisuilla ja yhteiskuntasatiirilla

Freud Marx Engels & Jung perustettiin vuonna 1984 soittamaan suomenkielisiä versioita alkoholipitoisista outlaw-kantrikappaleista.

Bändin idean keksivät lääk. kand. Pekka Myllykoski ja toimittaja Arto Pajukallio. Molempia yhdisti kiintymys realistiseen, hienostelemattomaan outlaw countryyn, jota edustivat mm. Waylon Jennings, Willie Nelson ja Guy Clark.

Pian mukaan tuli myös sanoittajana kunnostautunut Mikko Saarela (ex-Eppu Normaali) ja joukko muita soittajia. Nimi lainattiin kokoonpanolta, joka Lemmings-elokuvassa parodioi kuulua Crosby, Stills, Nash & Young -ryhmää.

"Freukkarien" viina-aiheiset kantrirockit ovat uponneet suomalaisiin hyvin, mutta bändin toimenkuvaan on kiinteästi kuulunut myös terävä yhteiskunnallinen satiiri. Esimerkiksi Tampereen yo-talolla 1987 taltioitua Mystistä metsätyömiestä voi pitää FMEJ:n kannanottona metsäkeskusteluun.

Mukana tv-keikalla on taustaryhmä Honky Tonk Engels. Tampereella bändille tarjoutui myös harvinainen tilaisuus haastatella kahta haastattelijaansa, Matti Pellonpäätä ja Puntti Valtosta.

Vuonna 1991 Zoo-ohjelmassa Freukkarit liikkuvat bändille tutuilla vesillä. Maahanmuuttokeskustelua vauhdittaa kappale Jeesus oli mutakuono ja kosteaa perinnettä Juomalaulu.

Tietolaatikko

Tänä yönä pullo petti mun (Tonight the Bottle Let Me Down). Säv. ja san. Merle Haggard, suom. san. Mikko Saarela.
Mystinen metsätyömies (Cosmic Cowboy). Säv. ja san. Michael Martin Murphey, suom. san. Pekka Myllykoski.
Teksasiin. Säv. ja san. Mikko Saarela.
En koskaan mene sänkyyn ruman naisen kanssa (I´ve Never Gone to Bed with an Ugly Woman). Säv. ja san. Royal C. Bannon, suom. san. Pekka Myllykoski.
Särkynytsydämiset (Broken Hearted People). Säv. ja san. Guy Clark, suom. san. Pekka Myllykoski.
Metsän poika (Paranoid). Säv. ja san. Terence Michael Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, W. T Ward, suom. san. Aleksis Kivi, Tony Myllykoski
Jeeus oli mutakuono. Säv. Kris Kristofferson. San. Pekka Myllykoski.
Juomalaulu. Säv. Jussi Kinnunen. San. Jussi Kinnunen, Pekka Myllykoski, Arto Pajukallio.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto