Hyppää pääsisältöön

Köynnöksiä ja sudenkorentoja puukuulista

Tarvitset näitä:

 • (isoja) puukuulia, kolmea eri kokoa
 • akryylivärejä
 • muovipussi tai vahakangas
 • pensseleitä
 • tapettiliisteriä tai seinäliimaa, yleisliimaa veteen sekoitettuna… mitä kotoa vain sattuu löytymään!
 • eripaksuisia rautalankoja
 • katkaisupihdit
 • silkkipaperia
 • narua
 • hiekkapaperia tai kulhollinen soraa

 

 1. Aloita maalaamalla puukuulat eri sävyillä. Camilla käytti pastellivärejä (valkoiseen sekoitetut värit toimivat paremmin, koska osa väristä kulutetaan pois myöhemmin) kuten roosaa, vaaleankeltaista, liilaa ja valkoista. Kuulat pysyvät kätevästi paikoillaan maalaamisen aikana kun työnnät lyijykynän kuulan reikään. Maalaa hieman epätarkasti, maalausraidat saavat näkyä. Jätä kuulat kuivumaan vahakankaalle.
 2. Kuulien kuivuessa voit tehdä ”bonuksena” sudenkorennon. Leikkaa paksummasta rautalangasta pätkä ja tee sen toiseen päähän silmukka. Pujota lankaan aluksi 2 isointa kuulaa ja sitten 5–6 pienempää kuulaa. Kuulien lukumäärän voit päättää itse riippuen siitä miten suuren kehon sudenkorennollesi haluat. Pujota lankaan lopuksi muutama pienikokoisin kuula. Taivuta rautalankaa vähän matkan päästä kuulia niin että ne pysyvät langassa, mutta kuitenkin niin että kuulille jää tilaa liikkua.
 3. Taivuta rautalangasta neljä siipeä. Sudenkorennon siivet ovat pitkänomaisia ja melko hentoja. Oikean muodon saamiseksi on helpointa taivuttaa rautalanka ensin keskeltä, sitten muutaman sentin päästä taitoksesta, ja näin siivestä tulee suorakulmion ja kolmion välimuoto. Kierrä lankojen päät yhteen.
 4. Jotta saisit siivet näyttämään sudenkorentomaisen hennoilta, kiinnitä ja kieputa ohuinta ja hienointa rautalankaa siiven perustan ympärille. Taivuta langan päät piiloon pihdeillä.
 5. Revi silkkipaperista pieniä paloja, levitä pensselillä niiden päälle liimaa ja taita paperi siiven päälle. Käytä mahdollisimman vähän paperia, juuri sen verran että rautalangat peittyvät, koska siipi näyttää kauneimmalta ohuena. Anna siiven kuivua.
 6. Kiinnitä siivet sudenkorennon kehoon pareittain kiertämällä rautalankaa siipien päiden ympäri. Kiinnitä siivet kehoon ensimmäisen ja toisen kuulan välistä. Voit kieputtaa päälle vielä ohutta kultalankaa peittääksesi rautalangan.
 7. Työnnä kuulat yhteen niin että ne ovat tiiviisti kiinni toisissaan, taivuta rautalangasta silmukka ja leikkaa pois jäljelle jäävä pää. Levitä pensselillä kuuliin hieman valkoista väriä, niin kehon sävystä tulee vähän mattamaisempi.
 8. Nyt on aika tehdä köynnökset valmiiksi! Käytä hiekkapaperia tai hiero puukuulia sorakulhossa, jotta saat kulutettua osan väristä pois. Mattapintainen väri ja kulunut pinta saavat kuulat näyttämään melkein keraamisilta! Kaunista!
 9. Pujota kuulat naruun. Tee lopuksi silmukka langan kumpaankin päähän.

Sitten vain juhlimaan!

Käännös Jenna Yli-Knuuttila

 

Linkit: