Hyppää pääsisältöön

George H. W. Bush puolustaa asevarustelua Suomen-vierailulla 1983

Suomessa kesällä 1983 vieraillut Yhdysvaltain varapresidentti George H. W. Bush puhui paljon asevarustelusta ja paljasti pitävänsä James Bondista.

Bushin kaksipäiväinen Suomen-vierailu oli osa laajempaa Euroopan-kiertuetta, jonka aiheena oli maanosamme turvallisuuspolitiikka.

Vuosikymmenen vaihteessa oli asevarustelukilpa USA:n ja Neuvostoliiton välillä kiihtynyt entisestään mm. Afganistanin sodan takia.

Sotilasliittojen mukaan jakautunut Eurooppa pysytteli kylmän sodan kintereillä kukin tavallaan. Vastikään päättynyt Madridin Etyk-kokous oli ollut hankala.

Liittojen ulkopuolelle jättäytyneet Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Itävalta korostivat perinteistä puolueettomuuttaan.

Ruotsissa Bush oli jo joutunut selittämään maansa suhtautumista termiin. Suomessa kysymys uusitaan, ja Bush kiusaantuu silminnähden.

Asevarustelussa USA haki parhaillaan tasapainoa. "Paras tapa torjua sota on omata uhka ja tasapaino. Kuten tiedätte, heillä on 1200 (ydinkärkeä) ja meillä 0."

Haastattelun lopuksi Bush kysyttäessä paljastaa pitävänsä James Bond -elokuvista. Hänen oma maailmakuvansa ei kuitenkaan ole yhtä mustavalkoinen.

"Mutta: USA:n kansalainen ei koskaan pyydä maansa puolesta anteeksi. Ei. Me puolustamme vapautta. Me puolustamme teitä, jotta te voitte esittää minkä tahansa kysymyksen."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit