Hyppää pääsisältöön

George H. W. Bush puolustaa asevarustelua Suomen-vierailulla 1983

Suomessa kesällä 1983 vieraillut Yhdysvaltain varapresidentti George H. W. Bush puhui paljon asevarustelusta ja paljasti pitävänsä James Bondista.

Bushin kaksipäiväinen Suomen-vierailu oli osa laajempaa Euroopan-kiertuetta, jonka aiheena oli maanosamme turvallisuuspolitiikka.

Vuosikymmenen vaihteessa oli asevarustelukilpa USA:n ja Neuvostoliiton välillä kiihtynyt entisestään mm. Afganistanin sodan takia.

Sotilasliittojen mukaan jakautunut Eurooppa pysytteli kylmän sodan kintereillä kukin tavallaan. Vastikään päättynyt Madridin Etyk-kokous oli ollut hankala.

Liittojen ulkopuolelle jättäytyneet Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Itävalta korostivat perinteistä puolueettomuuttaan.

Ruotsissa Bush oli jo joutunut selittämään maansa suhtautumista termiin. Suomessa kysymys uusitaan, ja Bush kiusaantuu silminnähden.

Asevarustelussa USA haki parhaillaan tasapainoa. "Paras tapa torjua sota on omata uhka ja tasapaino. Kuten tiedätte, heillä on 1200 (ydinkärkeä) ja meillä 0."

Haastattelun lopuksi Bush kysyttäessä paljastaa pitävänsä James Bond -elokuvista. Hänen oma maailmakuvansa ei kuitenkaan ole yhtä mustavalkoinen.

"Mutta: USA:n kansalainen ei koskaan pyydä maansa puolesta anteeksi. Ei. Me puolustamme vapautta. Me puolustamme teitä, jotta te voitte esittää minkä tahansa kysymyksen."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto