Hyppää pääsisältöön

Kohti maailman tiukinta tupakkalakia

Suomi on ensimmäinen maa, jossa tupakoinnin loppuminen on kirjattu lain päämäräksi. Suomalaisten tupakoinnin rajoitukset alkoivat laista, joka astui voimaan vuonna 1977.

Uusimmassa laissa tupakkatuotteiden myyntiä ei kuitenkaan aiota kieltää vaikka täysi savuttomuus onkin tavoitteena.

"Pelkkä vähentäminen olisi ollut tupakoinnin hyväksymistä yhteiskunnassa", sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen Aamu-television haastattelussa.

Tupakkalakien tarkoituksena on suojata, rajoittaa ja valistaa. Lakien hyötyjä ja haittoja pohditaan ravintolayrittäjien kannalta, joille tupakointi oli osa elinkeinoa vielä vuonna 1995. Merkitsivätkö tupakoinnin rajoitukset kuolemantuomiota pienille kuppiloille, joiden viihtyvyys on perustunut oluen juontiin ja tupakanpolttoon.

Vuoden 1978 ohjelmassa pureudutaan tupakan mainokieltoon. Pertti Lampinen lainaa Lääkintöhallituksen tiedotetta: "Aivan samoin kuin viihdymme puhtaassa luonnossa - viihdymme raikkaiden ihmisten seurassa".

Kommentit