Hyppää pääsisältöön

Kunnan palvelua

"Aamuvarhaisesta kaupunki, kunta on valmistautunut palvelemaan asukkaitaan." Esittelyfilmi vuodelta 1948 tuo esiin kunnan ja sen työntekijöiden merkityksen toimivan yhteiskunnan kannalta.

Ohjelmassa näytetään "miten kunnan laitoksissa työskennellään meidän mukavuudeksemme". Kunnan työntekijöiden työtä ja Suomen kunnantyöntekijäin liiton toimintaa esitellään ihannoivan selostuksen siivittämänä.

Ilman kunnan toimintaa eivät sähkölamput syttyisi, kaasuliesi sihisisi ja vesi solisisi kodeissa, loukkaantunut jäisi kadulle makaamaan, äiti ilman äitiyspakkaustaan, kadut ilman lakaisijoitaan ja lapset ilman puistojaan.

Kuntien rooli vaihtelee maittain. Useimmiten kuntien tehtävään kuuluvat monet peruspalvelut. Pohjoismaissa kuntien tehtäväkenttä on laaja ja sisältää mm. koulutus-, sairaanhoito-, sosiaali- ja kulttuuripalveluja.

Osa kuntien tehtävistä on nykyään siirtynyt yksityiselle sektorille, joita kunta valvoo, kuten vesi- jäte- ja energiahuolto. Myös kuntien terveyskeskusjärjestelmä on murroksessa ja esim. terveyskeskusten päivystyksistä suurta osaa pyörittävät jo yksityiset lääkärifirmat.

Tietolaatikko

Suomessa oli vuoden 2010 alussa 342 kuntaa.

Kunnat järjestävät kansalaisten peruspalvelut, joista tärkeimpiä ovat sosiaali- ja terveydenhuolto, opetus- ja sivistystoimi sekä ympäristö ja tekninen infrastruktuuri.

Kunta-alan ammattiliitto KTV oli vuosina 1931–2005 toiminut suomalainen kunnissa työskentelevien ammattiliitto. Vuoden 2006 alussa KTV fuusioitui Valtion ja erityispalvelujen ammattiliiton (VAL) ja Valtion yhteisjärjestön (VTY) kanssa muodostaen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL).

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto