Hyppää pääsisältöön

Euroopan kulttuurin juurilla II

Kreikka, Ateena. Akropolis. Antiikin taide. Parthenon-temppeli, doorilainen pylväikkö ja päätykolmio, tympanon. Kreikan taiteen täysklassisen aika 447-423 eKr, arkkitehdit Kallikrates ja Iktinos. Doorilaiset pylväät. Temppelin rauniot.
Parthenonin temppeli Ateenassa. Kreikka, Ateena. Akropolis. Antiikin taide. Parthenon-temppeli, doorilainen pylväikkö ja päätykolmio, tympanon. Kreikan taiteen täysklassisen aika 447-423 eKr, arkkitehdit Kallikrates ja Iktinos. Doorilaiset pylväät. Temppelin rauniot. Kuva: Yle/Touko Yrttimaa Parthenon,Kreikka,Yle Elävä arkisto

Ohjelmasarjassa arkkitehti Aaro Söderlund ja toimittaja Jorma Kallenautio luotaavat antiikin historiaa ja sen perintöä nyky-Euroopalle.

Kreikkalaisen uskomuksen mukaan alussa oli kaaos, joka synnytti Gaian eli maan, jota roomalaiset kutsuivat terraksi tai tellukseksi. Ensimmäinen audio vie Gaian ja tämän jälkeläisten jäljille.

Klassisen kreikkalaisen filosofian yksi keskeinen piirre oli hyveen kehittäminen ja hyvä elämä kreikkalaisessa kaupunkivaltiossa eli poliksessa. Vanha usko myyttisiin jumaliin alkoi rapautua kreikkalaisten symposiumeissa ja keskustelupiireissä, joissa epäileviä ajattelijoita kutsuttiin sofisteiksi. Vanhat moraalikäsitykset joutuivat kovan kritiikin kohteeksi sofistien edustaman skeptisyyden, relativismin ja nihilismin tieltä.

Yhä edelleen tuhannet turistit hämmästelevät muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten rakennustaiteen ih­meitä, lukuisia temppeleitä pylväi­neen ja patsaineen, teattereita ja pylväskäytäviä, jotka aikaa uhmaten ovat säilyneet ihailtaviksem­me. Miten tämä kaikki on saatu aikaan?

Antiikin Kreikassa syntyneet näytelmä- ja teatterimuodot ovat olleet koko länsimaisen teatterin kehityksen perusta. Ohjelmat vievät sekä kreikkalaisen että roomalaisen näytelmätaiteen juurille.

Söderlund ja Kallenautio tutustuttavat kuulijansa myös antiikin talousjärjestelmiin, koululaitokseen, lääketieteeseen ja keskustelevat kuinka Antiikin ajan taideihanteet ovat vaikuttaneet taidekäsityksiimme myöhemminkin.

Lue lisää:

Euroopan kulttuurin juurilla I

Jorma Kallenaution ja Aaro Söderlundin mestarillinen suursarja länsimaisen kulttuurimme perustasta aloittaa aikamatkansa noin 5 000 vuoden takaa.

Lue lisää:

Euroopan kulttuurin juurilla III

Jorma Kallenaution ja Aaro Söderlundin suursarjan viimeisissä osissa perehdytään elävästi antiikin viimeisiin vuosisatoihin.

Lue lisää:

Muinaisen Assyrian suurvallan vaiheita

Assyria oli antiikin Kreikan ja Rooman veroinen valtio, joka vaikutti 2000 vuoden ajan Mesopotamiassa, Kaksoisvirtain maassa. Aaro Söderlundin toimittamassa 10-osaisessa sarjassa käydään läpi Assyrian suurvallan yhteiskuntaa, elämää, tiedettä ja kulttuuria.

Keskustele