Hyppää pääsisältöön

Talviautoilussa jarrua tärkeämpää on osata käyttää kytkintä

Jos auto lähtee liukkaalla kelillä luisuun, jarrua tärkeämpää on osata käyttää kytkintä oikein. Talviautoilu vaatii muutenkin omat niksinsä, opetetaan 1960-luvun valistusfilmissä.

Kun auto lähtee kaarteessa luisuun, on vältettävä voimakasta jarrutusta, koska pyörät lukkiutuvat helposti ja auton ohjattavuus häviää. Tärkeämpää on painaa kytkin alas ja korjata luisto nopealla vastaohjauksella. Talviautoilussa auton käsittelyn on oltava varovaista ja pehmeää. Edellä olevaan autoon on pidettävä huomattavasti reilumpi välimatka kuin kesäajossa, opastetaan vuoden 1966 valistusfilmissä.

Auto pitää myös muistaa huoltaa ajoissa ja jo ennen kuin ensimmäiset liukkaat kelit yllättävät. Moottoriin on vaihdettava öljyt, sähkölaitteet on huolettava ja talvirenkaat on syytä asentaa kaikkiin neljään pyörään. Pelkkä vetopyörien nastoittaminen voi olla vaarallista. Nastoja käytetään ajovarmuuden lisäämiseksi, ei nopeuden lisäämiseksi.

Kommentit