Hyppää pääsisältöön

Ulkoministerin talvisotapuhe

Yksi itsenäisen Suomen dramaattisimmista puheista pidettiin talvisodan syttyessä. Ulkoministeri Eljas Erkko välitti Suomen sanoman maailmalle Yleisradion studiosta.

Tietolaatikko

Puheen referaatti: Olen kiitollinen mahdollisuudesta puhua muutaman sanan teille USA:ssa tällä vakavalla hetkellä. Huolimatta siitä, että Suomi on tahtonut elää rauhassa omassa maassaan ja hyvissä suhteissa naapureihinsa, on sota yllämme. Suurvalta, jonka kanssa olemme käyneet neuvotteluja, on sanonut irti sopimuksen, jonka piti olla voimassa vuoden 1945 loppuun. Neuvostoliitto on tänään hyökännyt maahamme pommittaen sotilaallisia tukikohtia rajaseudulla sekä rauhallisia kaupunkeja tuhoten kouluja levittäen sodan kauhua maahamme. (1:12) Ympärilläni Helsingissä näen talojen romahtavan, palavan, siviilien kuolemaa, eikä Helsinki ole ainoa paikka, jopa Lappi on tulimerenä. Me emme ole antaneet mitään syytä tällaiselle hyökkäykselle. Meitä on syytetty siitä, että olisimme uhanneet tätä suurvaltaa. Voin vakuuttaa, että Suomi pienenä kansakuntana ei koskaan olisi voinut, eikä koskaan voi olla uhkana millekään suurvallalle. (2:00) Neuvostoliitolle on neuvottelujen aikana toistuvasti vakuutettu, että Suomi ei uhkaa sitä millään tavalla.Neuvostoliitto on viime päivinä julistanut, että tykistömme olisi tulittanut heidän aluettaan ja että sotilaamme olisivat ylittäneet rajan (Mainilan laukaukset). Huolellisten tutkimuksien mukaan mitään sellaista ei ole tapahtunut. Tietyt toimet, joista meitä syytetään ovat jopa käytännössä mahdottomia. On myös väitetty, että olisimme keskittäneet suuria joukkoja Neuvostoliiton rajalle, mitä on pidetty uhkana Leningradille. (3:00) Kuten jo sanoin, Suomella ei ole mahdollisuuksia uhata Leningradia, eikä sillä ole pienintäkään aikomusta tehdä niin. Olen ilmoittanut tästä Neuvostoliiton hallitukselle, kuten myös, että Suomi on halukas vetämään joukkonsa kauemmaksi häivyttääkseen viimeisenkin epäilyksen siitä, että me uhkaisimme Leningradia. (3:35) Olemme ehdottaneet tutkimuksia keskinäisen sopimuksemme mukaisesti, olemme myös valmiita jättämään kiistan sovittelulautakunnalle, ja olemme aina valmiit siihen, että joku puolueeton maa toimii välittäjänä. Haluan sanoa, että Suomi ei ole tahtonut sotaa, ei ole tahtonut olla uhka kenellekään, eikä halunnut olla kolmannen vallan välikappaleena. Kaikki mitä Suomi on halunnut on rauhaa ja vakuuden siitä, että se voisi elää rauhassa omassa maassaan. Suomi on demokraattinen maa ja on koko itsenäisyytensä ajan onnistunut hoitamaan asiansa demokraattisesti. Täyttäen velvollisuutensa ja yrittäen näyttää maailmalle, että huolimatta pienuudestaan Suomi on rauhan rakentaja ja kulttuurin rakentaja Euroopassa. Olemme hyökkäyksen uhreja. Nyt voimme vain puolustaa vapauttamme ja olemassaoloamme. Olemme valmiita rauhanomaiseen ratkaisuun. Lämpimät terveiset teille Amerikan kansalaiset pieneltä demokraattiselta Suomelta ja kiitän kaikesta tuesta mitä olette antaneet meille. Muistakaa meitä rukouksissanne.

Talvisota alkoi 30. marraskuuta 1939 klo 6.50 aamulla, kun Neuvostoliitto käynnisti hyökkäyksen Suomeen koko itärajan pituudelta.

Erkko kertoi Suomeen kohdistuneesta hyökkäyksestä englanninkielisessä lähetyksessä, joka oli suunnattu amerikkalaisille kuulijoille.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto