Hyppää pääsisältöön

Markus Nummi: Karkkipäivä

Kaltoin kohdelluista lapsista ja heidän vanhemmistaan muodostuu sadunomainen mutta piinaava jännityskertomus. Karkkipäivä on hyvin todenmukainen romaani hylätyistä lapsista. Ainoa lopullinen vastuunkantaja on sosiaalityöntekijä.

Tietolaatikko

Markus Nummi ( s. 1959)

Romaanit:
Kadonnut Pariisi (1994)
Kiinalainen puutarha (2004)
Karkkipäivä (2010)

Yksi keskeinen henkilö on kirjailija Ari, jonka seuraan lyöttäytyy hylätty lapsi Tomi. Uraäiti Paula on puolestaan jättänyt tyttärensä Mirjan yksin kotiin. Sosiaalipäivystäjä Katri ratkoo Mirjan ja Tomin arvoitusta kuin rikosetsivä konsanaan. Tämä kaikki tapahtuu arkisessa nykylähiössä.

Suorastaan huikea keksintö Markus Nummen romaanissa on lasten kaupunki, kuviteltu paikkakunta, jonka asukkaina ovat lastensuojelun asiakkaat. Se on kasvuvoimainen, uusia asukkaita tulee tasaiseen tahtiin ja poismuuttoa on vähän. Tämä kuviteltu esimerkki on valitettavasti kuva koko nyky-Suomesta.

Karkkipäivä-romaanin aikuisilla on aina karkkipäivä. He popsivat makeisia ja ahmivat suklaata koko ajan. He ovat täysin holtittomia vailla mitään sääntöjä eivätkä osaa olla aikuisia. Markus Nummi kirjoittaa erittäin taitavasti tarkkaa ajankuvaa, joka ei valitettavasti ole satua.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen