Hyppää pääsisältöön

Markus Nummi: Karkkipäivä

Kaltoin kohdelluista lapsista ja heidän vanhemmistaan muodostuu sadunomainen mutta piinaava jännityskertomus. Karkkipäivä on hyvin todenmukainen romaani hylätyistä lapsista. Ainoa lopullinen vastuunkantaja on sosiaalityöntekijä.

Tietolaatikko

Markus Nummi ( s. 1959)

Romaanit:
Kadonnut Pariisi (1994)
Kiinalainen puutarha (2004)
Karkkipäivä (2010)

Yksi keskeinen henkilö on kirjailija Ari, jonka seuraan lyöttäytyy hylätty lapsi Tomi. Uraäiti Paula on puolestaan jättänyt tyttärensä Mirjan yksin kotiin. Sosiaalipäivystäjä Katri ratkoo Mirjan ja Tomin arvoitusta kuin rikosetsivä konsanaan. Tämä kaikki tapahtuu arkisessa nykylähiössä.

Suorastaan huikea keksintö Markus Nummen romaanissa on lasten kaupunki, kuviteltu paikkakunta, jonka asukkaina ovat lastensuojelun asiakkaat. Se on kasvuvoimainen, uusia asukkaita tulee tasaiseen tahtiin ja poismuuttoa on vähän. Tämä kuviteltu esimerkki on valitettavasti kuva koko nyky-Suomesta.

Karkkipäivä-romaanin aikuisilla on aina karkkipäivä. He popsivat makeisia ja ahmivat suklaata koko ajan. He ovat täysin holtittomia vailla mitään sääntöjä eivätkä osaa olla aikuisia. Markus Nummi kirjoittaa erittäin taitavasti tarkkaa ajankuvaa, joka ei valitettavasti ole satua.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto