Hyppää pääsisältöön

Jari Litmanen ja Ajax

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijan ura oli huipussaan 90-luvun puolivälissä. 1992 amsterdamilaiseen Ajaxiin siirryttyään Litmanen ylsi lajissaan suomalaisittain ennenkuulumattomiin tekoihin.

1971 syntyneen Litmasen jalkapalloura alkoi Lahden Reippaan junioreista jo 6-vuotiaana. Sieltä hän nousi edustusjoukkueen rinkiin jo syksyllä 1986, vasta 15-vuotiaana. Samana syksynä Reipas nousi SM-sarjaan ja seuraava kausi olikin Litmasen ensimmäinen kotimaan korkeimmalla sarjatasolla.

SM-sarjan muututtua Veikkausliigaksi kaudella 1990, 19-vuotias Litmanen iski 14 maalia ja hänet valittiin liigan vuoden pelaajaksi. Samaan aikaan Reipas ajautui talousvaikeuksiin ja Litmanen suuntasi kaudeksi 1991 HJK:n riveihin. Vuoden Helsingin visiitin jälkeen matka jatkui vielä kaudeksi Myllykoskelle nousijajoukkue MyPan riveihin.

Jo vuosien ajan Litmaselle oli sadellut tarjouksia ulkomailta, mutta sitä oikeaa ei ollut osunut kohdalle. Sellainen tuli kesällä 1992 hallitsevalta UEFA Cup -mestarilta Ajaxilta.

Ensimmäinen Ajax-kausi sujui lähinnä reservijoukkueen matkassa, kun samasta pelipaikasta kilpaili muuan Dennis Bergkamp. Litmanen sai kuitenkin näyttöpaikan Bergkampin ollessa loukkaantuneena ja vakiinnutti paikkansa avauskokoonpanossa lopullisesti, kun Bergkamp kesällä 1993 kaupattiin Italiaan.

Tästä eteenpäin Litmasen Ajax-ura on suomalaista jalkapallohistoriaa. Heti seuraavalla kaudella 1993-94 Ajax vei mestaruuden. Litmanen paukutti 26 maalia ja voitti sarjan maalikuninkuuden. Hänet valittiin myös vuoden jalkapalloilijaksi Hollannissa.

Ajax uusi mestaruutensa kahtena seuraavana vuonna. Se voitti myös Mestareiden liigan keväällä 1995 ja seuraavana vuonnakin selvisi finaaliin. Champions-liiga -kaudella 1995-96 Litmanen oli 9 maalillaan kilpailun paras maalintekijä.

Litmanen ehti pelata Ajaxissa seitsemän kautta, kunnes siirtyi Barcelonaan vapailla papereilla kesällä 1999. Litmanen palasi vielä Ajaxiin reiluksi vuodeksi 2002-2004, mutta kärsi tällöin jatkuvista loukkaantumisista.

Teksti: Janne Leppänen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto