Hyppää pääsisältöön

Kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon vankeudessa

Vuoden 2010 Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin vankilassa olevalle kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle. Nobel-komitea perusteli valintaansa Liun pitkällä ja ei-väkivaltaisella taistelulla ihmisoikeuksien puolesta Kiinassa.

Liu Xiaobo (1955) on kiinalainen toisinajattelija, ihmisoikeustaistelija ja Kiinan Pen-järjestön puheenjohtaja. Hänet on tuomittu 11 vuodeksi vankeuteen valtion vastaiseen toimintaan yllyttämisestä.

Liu vangittiin vuoden 2009 joulukuussa samoihin aikoihin, kun osittain hänen kirjoittamansa kansalaisoikeuksia vaatinut vetoomus Charter 08 julkaistiin. Vetoomuksessa vaaditaan Kiinaa perustavanlaatuisiin poliittisiin uudistuksiin, joihin kuuluu kokoontumisvapaus, sananvapaus ja uskonnonvapaus.

Liu on entinen yliopiston professori ja kirjallisuuskriitikko. Hän on ollut piikki Kiinan valtaapitävien lihassa vuodesta 1989 asti, jolloin hän liittyi opiskelijamielenosoittajien syömälakkoon. Tämä tapahtui vähän ennen kuin armeija murskasi demokratialiikkeen protestin Tiananmenin aukiolla Pekingissä.

Vuonna 1996 turvallisuuspoliisi haki Liu Xiaobon kotoaan ja määräsi hänet ilman oikeudenkäyntiä työleirille kolmeksi vuodeksi. Syynä pidätykseen oli Liun ja toisen toisinajattelijan Wang Xizhen kirje Kiinan johdolle. Kirjeessä syytettiin maan johtajia lupausten pettämisestä ja vaadittiin Tiibetille itsemääräämisoikeutta.

Kiinan hallitus on varoittanut Nobel-palkinnon myöntämisen Liulle vahingoittavan Kiinan ja Norjan välisiä suhteita.

Palkinnon rahallinen arvo on 10 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 1,1 miljoonaa euroa. Palkinto jaetaan Oslossa joulukuun 10. päivänä.

Ehdotuksia rauhan Nobel-palkinnon saajaksi oli kyseisenä vuonna 237 kappaletta, mikä oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Teksti: YLE Uutiset, AFP, Reuters

Tietolaatikko

PEN on kansainvälinen kirjailijoiden sananvapausjärjestö, joka puolustaa ajatusten esteetöntä kulkua kansalaisten sekä eri kansakuntien kesken.Sen jäsenet sitoutuvat vastustamaan kaikkea ilmaisun vapauden tukahduttamista omassa maassaan ja yhteiskunnassaan.