Hyppää pääsisältöön

Kiista Helena Takalon patsaasta

Pyhäjärvellä syttyi vuonna 2005 riita olympiavoittaja Helena Takalon alastonpatsaasta. Tällä kertaa ei kuitenkaan kiistelty veistoksesta vaan sen jalustasta.

Tietolaatikko

Helena Takalon täpärä kultamitali Innsbruckin vuoden 1976 kisojen pikamatkalla oli Suomen naishiihtäjien ensimmäinen henkilökohtainen olympiavoitto 24 vuoteen.
Takalo kahmi vuonna 1978 kultaa myös Lahden MM-hiihtojen pikamatkalla ja viestissä sekä pronssia 20 kilometrillä. Hän oli 5 kilometrin ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

Pyhäjärven kunnanvaltuusto ehti jo välillä tehdä päätöksen, jonka mukaan patsaan juureen suunniteltu vesiallas jätetään toteuttamatta. Valtaosa kaupunkilaisista oli puolestaan altaan kannalla.

Veistos sai odottaa vuoden verran Italiassa. Se paljastettiin viimein 3.7.2006 hieman suunniteltua pienemmän suihkualtaan kera.

Antonio da Cudanin veistoksessa alaston Helena Takalo hiihtää ilman sauvoja ja suksia. Olympiavoittaja itse oli aluksi hieman yllättynyt kuultuaan nakupatsashankkeesta, mutta tottui kuitenkin ajatukseen.

Teksti: Jukka Lindfors