Hyppää pääsisältöön

Kiista Helena Takalon patsaasta

Pyhäjärvellä syttyi vuonna 2005 riita olympiavoittaja Helena Takalon alastonpatsaasta. Tällä kertaa ei kuitenkaan kiistelty veistoksesta vaan sen jalustasta.

Tietolaatikko

Helena Takalon täpärä kultamitali Innsbruckin vuoden 1976 kisojen pikamatkalla oli Suomen naishiihtäjien ensimmäinen henkilökohtainen olympiavoitto 24 vuoteen.
Takalo kahmi vuonna 1978 kultaa myös Lahden MM-hiihtojen pikamatkalla ja viestissä sekä pronssia 20 kilometrillä. Hän oli 5 kilometrin ensimmäinen suomalainen maailmanmestari.

Pyhäjärven kunnanvaltuusto ehti jo välillä tehdä päätöksen, jonka mukaan patsaan juureen suunniteltu vesiallas jätetään toteuttamatta. Valtaosa kaupunkilaisista oli puolestaan altaan kannalla.

Veistos sai odottaa vuoden verran Italiassa. Se paljastettiin viimein 3.7.2006 hieman suunniteltua pienemmän suihkualtaan kera.

Antonio da Cudanin veistoksessa alaston Helena Takalo hiihtää ilman sauvoja ja suksia. Olympiavoittaja itse oli aluksi hieman yllättynyt kuultuaan nakupatsashankkeesta, mutta tottui kuitenkin ajatukseen.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto