Hyppää pääsisältöön

Tapahtui 1985: Yle yllätettiin housut kintuissa

Kaupallisen radiotoiminnan salliminen ja synty vuonna 1985 yllätti Yleisradion housut kintuissa. Suunnittelupäällikkö Heikki Peltonen pohtii Ylen arviointivirheitä.

Tietolaatikko

Ohjelman ensilähetykset: YLE Puhe, lauantai 9.10. klo 9.05 ja sunnuntai 10.10. klo 11.03

"Housut kintuissa" -ilmaisua käytti vuosina 1983-1990 Ylen apulaisjohtajana toiminut Jussi Tunturi. Hänen mukaansa radiomonopolin murtuminen tuli Yleisradion tietoon vasta kaksi viikkoa ennen varsinaista viranomaispäätöstä.

Yhtiö sortui arviointivirheeseen ennakoimalla, ettei orastavasta paikallisradiohankkeesta olisi vaaraa Ylen radiomonopolille. Vasta kun lupaviranomainen jo jakoi toimilupia uusille radioyrittäjille, alettiin Yleisradiossakin havahtua siihen, että syntymässä oli todellista radiokilpailua.

Yleisradion asenne sähköisen viestinnän kehitykseen oli omaa monopoliaan puolustava ja protektionistinen. Yhtiön yhteiskuntavaikuttamisen keinot suunnattiin etupäässä estämään edessä häämöttävä radiokentän avaaminen yksityisille toimijoille.

Yleisradio vaati uusille paikallisradioyrittäjille tiukkoja lupaehtoja, pieniä lähetintehoja ja painotetusti paikallista ohjelmistoa. Kilpailijat sen sijaan kritisoivat Yleisradiota saamattomuudesta ja haluttomuudesta reagoida sähköisen viestintäkentän muutokseen kohti monimuotoisuutta.

Yleisradion ensimmäinen vastaveto radiomonopolin murtumiseen oli omien valtakunnallisten radiokanavien uudelleenprofilointi. Vuonna 1985 entisen radion yleisohjelman ja rinnakkaisohjelman tilalle synnytettiin ykkösverkko ja kakkosverkko.

Vastuu Yleisradion valtakunnallisten radiokanavien uudelleenprofiloinnista lepäsi radion silloisen suunnittelupäällikön Heikki Peltosen harteilla.

Kanavaprofiloinnin lisäksi Yleisradio vastasi uuteen kilpailutilanteeseen nopeuttamalla yhtiön omia paikallisradiohankkeita ja panostamalla aluelähetyksiinsä muun muassa Kansalaisradion kaltaisilla uusilla ohjelmamuodoilla.

Kuitenkin vasta kolmannen radioverkon valmistuminen ja 1990-luvun alussa toteutettu kolmen valtakunnallisen radiokanavan malli (Ylen Ykkönen, Radio Suomi, Radiomafia) vakauttivat yksityisen paikallisradion vuonna 1985 synnyttämän uuden kilpailutilanteen Yleisradion kannalta.

Tapahtui 1985 –sarjassa nykyinen YLE Radio 1:n kanavapäällikkö Heikki Peltonen muistelee radiomonopolin murtumista ja pohtii, miksi Yleisradio sortui arviointivirheeseen yksityisen paikallisradion suhteen.

Teksti: Tapio Pajunen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto