Hyppää pääsisältöön

5000 kättä myytävänä

Kertomuksia työstä ja työttömyydestä, toiveista ja toivottomuudesta, vallasta ja vallattomuudesta, demokratiasta ja yritysdemokratiasta.

1970-luvun alkupuolella orastavassa suomalaisessa elektroniikkateollisuudessa oli kaksi haavetta. Toinen oli sosialidemokraattien ajatus luoda valtion elektroniikkayhtymä valtio-omisteisen öljyteollisuuden ja sähkön tuotannon tapaan. Toinen oli Nokian haave päästä kansainväliseen kasvuun elektroniikan avulla.

Nappuloina tässä elektroniikkapelissä olivat tuhannet työläiset. 5000 kättä myytävänä -dokumentti vuodelta 1984 kertoo tapahtumat työntekijöitä edustavien pääluottamusmiesten näkökulmasta. Kertojina ovat Kyösti Riikonen Valcosta, Heikki Halonen Televasta ja Eila Hakola Salorasta.

Julkisuudessa nähtiin valtiollisen kuvaputkitehtaan Valcon käynnistäminen vuonna 1978 ja alasajo pari vuotta myöhemmin, valtion elektroniikkayhtiön Televan asteittainen myynti Nokialle sekä televisiotehdas Saloran osto Nokialle.

Tuolloin ei tiedetty, kuinka tiiviisti nämä tapahtumat liittyivät siihen, mitä kulisseissa oli päätetty. Esimerkiksi Martti Häikiö on nyt Nokia -kirjoissaan kertonut, kuinka määrätietoisesti ja päättäväisesti yksityiset teollisuusjohtajat alkoivat toimia valtiollista elektroniikkateollisuutta vastaan. ”Nokia koki olevansa kuolemanvaarassa ja asettui siksi yksityisen teollisuuden käynnistämän teollisuuspoliittisen vastaiskun kärkeen”, kirjoittaa Häikiö.

Sosialidemokraattien ajatus valtion elektroniikkayhtymästä ei elänyt kuin muutaman vuoden 1970-luvun lopulla. Valco perustettiin vuonna 1976 ja lopetettiin vuonna 1980. Vuonna 1981 Mauno Koiviston hallituksen kauppa- ja teollisuusministeri Ulf Sundqvist oli jo sitten valmis myymään Televan osake-enemmistön Nokialle. Haave valtion elektroniikkayhtiöstä oli haudattu.

Kipeimmin tapahtumat koskivat Valcon ja Televan työntekijöitä. He olivat päätöksentekijöiden pelinappuloita, jotka myytiin yritysten mukana. Ammattiyhdistysliikkeen voimasta ja tuolloin paljon puhutusta yritysdemokratiasta ei tuntunut olevan mitään apua

5000 kättä myytävänä -dokumentin alaotsikkona on ”Kertomuksia työstä ja työttömyydestä, toiveista ja toivottomuudesta, vallasta ja vallattomuudesta, demokratiasta ja yritysdemokratiasta.”

Valcon työntekijät kuulivat tehtaan lopullisen lopettamisen radiouutisista. Ei ihme, että pääluottamusmies Kyösti Riikonen on pettynyt yritysdemokratia-lakiin:

”Mä muistan, kun tämä laki tuli voimaan. Siitä puhuttiin suurella äänellä, miten se parantaa työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksen asioihin. Henkilökohtaisesti huomasin jo silloin käytännössä, että lähinnä sen vaikutus on siinä, miten järjestetään työpaikkaruokailu. Tämä olisi tietysti voitu järjestää huomattavasti pienemmällä kohulla.”

Teksti: Timo-Erkki Heino

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto