Hyppää pääsisältöön

Isän ja äidin töissä

Pikku Kakkosen 1980-luvun alun ohjelmasarjassa lapset pääsevät päiväksi tutustumaan vanhempiensa ammatteihin näiden työpaikoille.

Ensimmäiseksi tutustumme sylinterinkaavaajan ammattiin. Carita Heinonen lähtee isänsä Raimo Heinosen mukaan valimoon.

Pojat Jyrki Welling ja Jarkko Welling seuraavat isänsä Jorman työtä kauppoihin myytäväksi menevien tavaroiden varastossa. Ville Koivisto taas seuraa isänsä Markus Koiviston työtä palvaajana.

Asetinlaitemiehen ammatti tulee tutuksi kun Jussi Willgren seuraa isänsä Simo Willgrenin työtä rautateillä.

Lihanmyyjän ammattiin tutustumme Sari Lyytikäinen seurassa, hänen äitinsä Heli Lyytikäisen työskentelee tavaratalossa.

Elisa Pihlajisto lähtee isänsä Matti Pihlajiston linja-auton kyytiin Tampereelta Helsinkiin. Jouko Vikman taas tutustuu äitinsä Maija Vikmanin työskentelyyn ravintolan keittiössä.

Marika Vapaavuoren äiti on lääkintävoimistelija ja Tomi Niemisen äiti työskentelee lääketehtaan laboratoriossa. Lopuksi Seppo Rautalin seuraa isänsä Tommi Rautalinin työskentelyä huoltoasemalla.

Teksti: Emilia Kemppi

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto