Hyppää pääsisältöön

Lengeden kaivosturman kapselipelastus 1963

Syksyllä 1963 onnistuttiin Saksan Lengedessä pelastamaan kapselilla 11 kaivosmiestä sortuneesta kaivoksesta, missä he olivat olleet loukussa kahden viikon ajan.

Onnettomuuden sattuessa kaivoksessa työskenteli kaikkiaan 129 miestä. Heistä 79 onnistui pakenemaan maan pinnalle, 19 miestä hukkui välittömästi.

Seitsemän miestä onnistuttiin pelastamaan seuraavana päivänä. Vesi kaivoksessa nousi nousemistaan, minkä jälkeen eloonjäämismahdollisuuksia pidettiin hyvin pieninä.

Marraskuun alussa saatiin kuitenkin merkkejä eloonjääneistä. Kolme miestä saatiin nostetuksi ylös. Pian tämän jälkeen kuultiin ääniä 62 metrin syvyydestä: 21 kaivosmiehen joukosta 11 miestä oli elossa.

Miehille toimitettiin ruokaa, juomaa, villapaitoja ja pelikortit, mutta ei kahvia, alkoholia tai tupakkaa. Luolaan onnistuttiin vetämään myös puhelinyhteys.

Pelastustien poraaminen kesti kolme päivää. Marraskuun 7:ntenä miesten koitos oli ohi, kun viimeinenkin heistä saatiin pelastetuksi kapselilla maan päälle.

Turma vaati kaikkiaan 29 miehen hengen.

Pelastusoperaatio oli suuri mediatapahtuma: paikalle saapui yli 450 lehtimiestä ympäri maailman. Saksalaiset tv-kanavat lähettivät paikan päältä suoraa lähetystä, ensimmäisen kerran onnettomuuden ollessa kyseessä.

Kaivoksesta pelastumista alettiin nimittää Lengeden ihmeeksi (Das Wunder von Lengede).

Tietolaatikko

Lähteet: Radiouutiset, Wikipedia

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto