Hyppää pääsisältöön

Lengeden kaivosturman kapselipelastus 1963

Syksyllä 1963 onnistuttiin Saksan Lengedessä pelastamaan kapselilla 11 kaivosmiestä sortuneesta kaivoksesta, missä he olivat olleet loukussa kahden viikon ajan.

Onnettomuuden sattuessa kaivoksessa työskenteli kaikkiaan 129 miestä. Heistä 79 onnistui pakenemaan maan pinnalle, 19 miestä hukkui välittömästi.

Seitsemän miestä onnistuttiin pelastamaan seuraavana päivänä. Vesi kaivoksessa nousi nousemistaan, minkä jälkeen eloonjäämismahdollisuuksia pidettiin hyvin pieninä.

Marraskuun alussa saatiin kuitenkin merkkejä eloonjääneistä. Kolme miestä saatiin nostetuksi ylös. Pian tämän jälkeen kuultiin ääniä 62 metrin syvyydestä: 21 kaivosmiehen joukosta 11 miestä oli elossa.

Miehille toimitettiin ruokaa, juomaa, villapaitoja ja pelikortit, mutta ei kahvia, alkoholia tai tupakkaa. Luolaan onnistuttiin vetämään myös puhelinyhteys.

Pelastustien poraaminen kesti kolme päivää. Marraskuun 7:ntenä miesten koitos oli ohi, kun viimeinenkin heistä saatiin pelastetuksi kapselilla maan päälle.

Turma vaati kaikkiaan 29 miehen hengen.

Pelastusoperaatio oli suuri mediatapahtuma: paikalle saapui yli 450 lehtimiestä ympäri maailman. Saksalaiset tv-kanavat lähettivät paikan päältä suoraa lähetystä, ensimmäisen kerran onnettomuuden ollessa kyseessä.

Kaivoksesta pelastumista alettiin nimittää Lengeden ihmeeksi (Das Wunder von Lengede).

Tietolaatikko

Lähteet: Radiouutiset, Wikipedia

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto