Hyppää pääsisältöön

Lengeden kaivosturman kapselipelastus 1963

Syksyllä 1963 onnistuttiin Saksan Lengedessä pelastamaan kapselilla 11 kaivosmiestä sortuneesta kaivoksesta, missä he olivat olleet loukussa kahden viikon ajan.

Onnettomuuden sattuessa kaivoksessa työskenteli kaikkiaan 129 miestä. Heistä 79 onnistui pakenemaan maan pinnalle, 19 miestä hukkui välittömästi.

Seitsemän miestä onnistuttiin pelastamaan seuraavana päivänä. Vesi kaivoksessa nousi nousemistaan, minkä jälkeen eloonjäämismahdollisuuksia pidettiin hyvin pieninä.

Marraskuun alussa saatiin kuitenkin merkkejä eloonjääneistä. Kolme miestä saatiin nostetuksi ylös. Pian tämän jälkeen kuultiin ääniä 62 metrin syvyydestä: 21 kaivosmiehen joukosta 11 miestä oli elossa.

Miehille toimitettiin ruokaa, juomaa, villapaitoja ja pelikortit, mutta ei kahvia, alkoholia tai tupakkaa. Luolaan onnistuttiin vetämään myös puhelinyhteys.

Pelastustien poraaminen kesti kolme päivää. Marraskuun 7:ntenä miesten koitos oli ohi, kun viimeinenkin heistä saatiin pelastetuksi kapselilla maan päälle.

Turma vaati kaikkiaan 29 miehen hengen.

Pelastusoperaatio oli suuri mediatapahtuma: paikalle saapui yli 450 lehtimiestä ympäri maailman. Saksalaiset tv-kanavat lähettivät paikan päältä suoraa lähetystä, ensimmäisen kerran onnettomuuden ollessa kyseessä.

Kaivoksesta pelastumista alettiin nimittää Lengeden ihmeeksi (Das Wunder von Lengede).

Tietolaatikko

Lähteet: Radiouutiset, Wikipedia

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto