Hyppää pääsisältöön

Steen1: Sinisiä rappuja ja punaisia hintalappuja

Seppo Lampela eli Steen1 on suomalainen muusikko, kirjailija ja yhteiskunta-aktiivi. Nimimerkki Steen1 viittaa Helsingissä 1997 kaksi poliisia ampuneeseen tanskalaiseen Steen Christenseniin.

Tietolaatikko

Sinisiä rappuja, punaisia hintalappuja. Nimeämätön (säv, san).

Lampela tuli tunnetuksi Steen1-aliaksen alla vuonna 2004, kun hänen debyyttialbuminsa "Salaliittoteoria" julkaistiin Monsp Recordsilla. Levyllä kuvattiin lähiöelämää varsin brutaalisti ja kärjistetysti ja se joutui valtamedian hampaisiin sosiaalipornona. Lampela itse on kertonut levyn päämäärän olleen herättää reaktioita ja keskustelua.

Monet nuoret muistavat levyn kappaleesta "Jarden träkki" tehdyn musiikkivideon, jota soitettiin paljon musiikkiohjelmissa. Kappale kertoo ystävän itsemurhasta.

Steenin seuraava levy "Varasta pomolta" (2005) sai musiikkipiireissä jo yleisemmän hyväksynnän. Se toi Lampelalle myös Emma-ehdokkuuden, mikä lisäsi kiinnostusta kantaaottavaan artistiin myös mediassa.

Alusta asti trilogiaksi suunniteltu Steen1-saaga sai päätöksensä 2009 "Runoja kontrollihuoneesta" -albumin myötä. Tämän lisäksi saman aliaksen alla on ilmestynyt kolme omakustannetta ja yksi kokoelma.

Steen1:n lisäksi Lampela on touhunnut aktiivisesti myös muissa projekteissa. Musiikin saralla hän julkaisi syksyllä 2009 aliaksella "Liekehtivä Sikiö" bileräppiä parodioivan levyn "Pesismaila ja ananas". Albumilla vierailee salanimillä muitakin kotimaisia rap-artisteja. Lisäksi hänet tunnetaan punk-yhtye Spürman vokalistina.

Lampela on ehtinyt myös toimia nuorisotyöntekijänä, kirjoittaa romaanin ja olla ehdolla vuoden 2007 eduskunta- ja vuoden 2008 kuntavaaleissa.

Vuoden 2005 Provissirockissa taltioitu "Sinisiä rappuja ja punaisia hintalappuja" löytyy miehen debyyttialbumilta.

Teksti: Janne Leppänen