Hyppää pääsisältöön

Palmuöljypulmia

EU-komissiolla on ongelma: Se haluaisi, että uusiutuvan energian direktiivi vähentäisi kasvihuonekaasuja.

Biopolttoaineiden käytön lisääminen näytti alkuun oivalta keinolta. Mutta mitä enemmän biopolttoaineiden käyttöä lisätään, sitä enemmän niiden tuottamiseen tarvitaan raaka-ainetta. Ja mitä enemmän biopolttoaineiden raaka-aineita kasvatetaan, sitä enemmän ne vievät tilaa elintarvikkeiden viljelyltä – tai soilta ja sademetsiltä. Mitä enemmän soita kuivatetaan ja sademetsää kaadetaan, sitä enemmän ilmakehään vuotaa kasvihuonekaasuja.

Maapallon pinta-ala ei riitä kaiken kysynnän tyydyttämiseen.

Jos kasvihuonekaasupäästöt oikeasti haluttaisiin kuriin, ratkaisu ei tietenkään ole biopolttoaineista luopuminen ja fossiilisten polttoaineiden käytön suosiminen. Ratkaisu on energian kulutuksen vähentäminen ylipäätään. Helppoa?

Neste Oilillakin on ongelma: Se varmaankin haluaisi tuottaa kestävän kehityksen mukaista polttoainetta taloudellisesti kannattavasti.

Palmuöljybiodiesel näytti alkuun oivalta keinolta. Sitten ympäristöjärjestöt alkoivat puhua orankien puolesta – palmuöljyviljelmät kun laajenivat ihmisapinoiden asuinalueille. Ja tutkijat huomasivat, että vaikka yksittäinen plantaasi tai palmuöljy-yhtiö olisi kuinka hyvin hoidettu, kasvava palmuöljyn kysyntä lisää väistämättä maankäytön muutosta epäsuorasti. Sitten asiaan havahtui myös EU-komissio. Nyt pohditaan, pitäisikö uusiutuvan energian direktiiviin lisätä pykälä epäsuorasta maankäytön muutoksesta. Se tekisi biopolttoaineiden tuottamisesta entistä hankalampaa.

Neste Oil korostaa tuottavansa maailman moderneinta uusiutuvaa polttoainetta maailman moderneimmissa laitoksissa. Niin se varmasti tuottaakin. Sen raaka-aine tulee silti Malesiasta ja Indonesiasta, missä palmuöljyä tuotetaan ihan niin kuin ennenkin.

Öljypalmun hedelmät pitää toimittaa puristamoon viimeistään muutaman päivän kuluttua poimimisesta, muuten ne pilaantuvat. Siksi palmuöljypuristamoiden on oltava hajallaan, lähellä viljelmiä. Ne ovat enimmäkseen pieniä laitoksia, joihin olisi kannattamatonta rakentaa kalliita metaanin talteenottomekanismeja. Nyt EU-komissio näyttää kuitenkin vaativan, että metaani on otettava talteen, jos aikoo myydä EU:n alueella palmuöljybiodieseliä, kuten energiakomissaarin tiedottaja Marlene Holzner ohjelmassa sanoo.

Neste Oil on ajautumassa pattitilanteeseen. Varatoimitusjohtaja Jarmo Honkamaa muotoili sen haastattelussa näin: ”Kun tätä lainsäädäntöä tehdään, EU:n on huomioitava se että jostainhan tämän raaka-aineen on tultava jos on velvoittava lainsäädäntö. Muuten tilanne ajautuu mahdottomuuteen.”

Myös kuluttajalla on ongelma: mitä tankata?

Kysyin ohjeita Nesteen pulmaöljy – ohjelman haastateltavilta. Yksi neuvo oli, että kuluttajan pitää ottaa selvää, miten hänen tankkaamansa polttoaine on valmistettu. Hyvä, mutta miten tuon selvität, kun Neste Oil ei kerro tuottajiaan, eikä sillä ole myöskään elinkaarilaskelmaa näytettäväksi?

Toistaiseksi on siis luotettava yhtiön sanaan – tai ajettava pyörällä.  

Toimittaja Kati Juurus
Kommentit