Hyppää pääsisältöön

Ajankohtaisen kakkosen homoillat

Onko samaa sukupuolta olevien liitto pyhäinhäväistys vai ihmisoikeus? Entä mitä tapahtuu ydinperheelle, vanhemmuudelle, lapsille? Ajankohtaisen Kakkosen homoillat vuosina 1996 ja 2010 herättivät vilkkaan julkisen keskustelun.

Tietolaatikko

Keskustelemassa vuonna 1996 olivat seksologi Jukka Virtanen, kansanedustaja Päivi Räsänen, puheenjohtaja Lauri Jakkila (Ristiretki-Via Dolorosa ry), filosofi Ritva Ruotsalainen, teologian tohtori Martti Nissinen, kansanedustaja Outi Ojala, psykiatri Martti Paloheimo, Anne Sipola, opettaja Martti Kaipiainen, päätoimittaja Jorma Hentilä, pääsihteeri Rainer Hiltunen (SETA), puheenjohtaja Leena Löyttyniemi (Suomen Naisyhdistys), kansanedustaja Esa Lahtela.

Studiossa vuonna 2010 olivat: Mr. Gay Finland Kenneth Liukkonen, Tampereen piispa Matti Repo, sarjakuvataiteilija Pertti Jarla, lesbopareja siunannut pastori Leena Huovinen, näyttelijä Elsa Saisio, raamatunopettaja Pasi Turunen, kuuluttaja, Seta:n hallituksen jäsen Manne Maalismaa, ohjaaja Mikko Roiha, Tosimies -lehden päätoimittaja Kimmo Janas, kirkkovaltuutettu Sonja Falk, Sateenkaariperheet ry:n puheenjohtaja Juha Jämsä, opiskelija Maija Paloheimo, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.), kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr.), kansanedustaja Pentti Oinonen (ps.), kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.), seksologi Tarja Sandberg, sateenkaariperheen äiti Heidi Kontkanen.

Ajankohtaisen Kakkosen homoilta 2010 voitti Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden journalistisena tekona 16.3.2011.

Vuonna 1996 studiokeskustelussa puitiin homoparien ja lesboparien elämää: tulisiko heidän saada rekisteröidä suhteensa avioliitoksi?

Maaliskuusta 2002 lähtien on Suomessa ollut mahdollista rekisteröidä kahden samaa sukupuolta olevan parisuhde. Rekisteröidyt parit eivät kuitenkaan ole tasa-arvoisessa asemassa avioparien kanssa, koska heiltä puuttuu oikeus perheen ulkoiseen adoptioon, yhteiseen sukunimeen sekä esimerkiksi kirkolliseen vihkimiseen.

Ylen Ajankohtaisen Kakkosen vuoden 2010 illassa väiteltiin muun muassa samaa sukupuolta olevien parien oikeudesta adoptioon ja kirkkohäihin. Aikaisemman homoillan ilmapiiristä oli aistittavissa, että homot ja lesbot eivät kelpaa vanhemmiksi: "Lapsista voi tulla ties mitä ja lapsia käytetään hyväksi". Vuonna 2010 vastustajien kannat ovat täsmentyneet: homot ja lesbot kelpaavat jo isiksi ja äideiksi mutta homoperheiden adoptiolapset torjutaan väitteellä, että lapsella on oikeus sekä isään että äitiin.

Vuonna 2010 evankelis-luterilaisen kirkon kantaa keskustelussa edusti Tampereen piispa Matti Repo. Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja Päivi Räsäsen argumentit tukeutuivat Raamatun kantaan avioliitoista, että toimitus olisi ainoastaan miehen ja naisen välinen asia. Tosin Räsänen myöhemmin sanoi ajattelevansa näin yksittäisenä kristittynä.

Kuuluttaja Manne Maalismaa kiteytti lopuksi homoillan tunnelmat: "Monet katsojat ovat löytäneet keskustelun perusteella syyt homofobiaan ja syrjintään, se kaikki on ollut täällä läsnä, tässä keskustelussa. Ei niitä syitä tarvitse kaukaa hakea".

Pentti Jarlan A2 Homoillan (2010) aikana piirtämät kuvat:

Pentti Jarlan piirros ennakkoluuloista
Pentti Jarlan piirros ennakkoluuloista Kuva: Pentti Jarla korkean paikan kammo,ennakkoluulot
Pentti Jarlan piirros ennakkoluuloista
Pentti Jarlan piirros ennakkoluuloista Kuva: Pentti Jarla Pertti Jarla

Erobuumi kirkosta

Lokakuinen homoilta poiki ennätysmäärän kirkosta eronneita. Viikko homoillan jälkeen evankelis-luterilaisesta ja ortodoksisesta kirkosta oli eronnut yhteensä noin 20 000 ihmistä. Eroakirkosta.fi-sivuston mukaan erityisesti Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen esiintyminen ohjelmassa koettiin syyksi kirkosta eroamiseen.

Räsänen joutui myöhemmin viikolla selittelemään evankelisluterilaisen kirkon erotulvaa. Räsäsen mukaan on mahdollista, että jotkut eroajat voivat pitää käsityksiä liian konservatiivisina mutta toisaalta jopa liian liberaaleina. Räsänen sanoi Ykkösen Aamu-television haastattelussa, että nykyinen erotulva on pientä sen rinnalla, mitä tapahtuu, jos kirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien parien siunaamisen.

Teksti: Emilia Kemppi

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto