Hyppää pääsisältöön

Georg C. Ehrnrooth ja POP

Varatuomari Georg C. Ehrnrooth valittiin eduskuntaan vuonna 1958 RKP:n edustajana. Ajauduttuaan puolueessa ristiriitoihin perusti toisinajattelija Perustuslaillisen kansanpuolueen, joka myöhemmin muutti nimensä Perustuslailliseksi oikeistopuolueeksi. Ehrnrooth tunnettiin 1970- ja 80-luvuilla yhtenä keskeisimmistä Urho Kekkosen ja vasemmistopolitiikan kriitikoista.

Varatuomari Georg C. Ehrnrooth (1926-2010) valittiin eduskuntaan RKP:n edustajana vuonna 1958. Hänen
jyrkän oikeistolainen, vallitsevan idänpolitiikan, kommunismin ja Kekkosen vastainen linjan ajoi hänet erimielisyyksiin puolueen johdon kanssa.

Vuoden 1968 presidentinvaaleissa Ehrnrooth kannatti puolueen linjasta poiketen Kekkosen vastaehdokasta, kokoomuksen Matti Virkkusta. RKP:n asetuttua kannattamaan vuoden 1974 poikkeuslakia, jolla Kekkosen toimikautta jatkettiin neljän vuoden ajan ilman vaaleja, Ehrnrooth erosi puolueesta.

Toisinajattelija perusti Perustuslaillisen kansanpuolueen (SKP), joka myöhemmin muutti nimensä Perustuslailliseksi oikeistopuolueeksi. POP:n tunnettuja jäseniä olivat mm. metsänhoitaja Panu Toivonen, professori Kullervo Rainio ja laulaja Jukka Kuoppamäki.

Kaivopuistossa vuonna 1975 pidetyssä eduskuntavaalitilaisuudessa Toivonen ja Ehrnrooth suomivat "suomettunutta Suomea" (leike 1). Kun Tasavallassa tapahtuu -ohjelma seuraavana vuonna kysyi puoluejohtajilta, onko Kekkonen sosialisti vai porvari, Ehrnrooth määritteli: "Sekasiinnös, jota ei vielä tieteellisesti ole tutkittu." (leike 2)

Presidentinvaaleissa 1982 POP kannatti sosialidemokraatti Mauno Koivistoa, vaikka kandidaatti itse ei asiasta ilmeisesti ollutkaan riemuissaan. Ehrnroothin mielestä Koivisto edusti ennen kaikkea maltillisempaa talouspolitiikkaa kuin keskustalaiset "himoverottajat" (leike 3).

POP:n kannatus oli 80-luvun alussa laskenut lähelle nollaa, eikä talouselämäkään sitä tukenut. Ehnroothin mukaan vuorineuvoksissakin oli monia äärivasemmiston mielistelijöitä (leike 3).

Ehrnrooth toimi kansanedustajana vuodesta 1958 vuoteen 1979 ja uudelleen vuosina 1983-1987. Helsingin kaupunginvaltuustossa hän istui yhtäjaksoisesti 40 vuotta - vuodesta 1956 vuoteen 1996.

Georg C. Ehrnrooth kuoli 84-vuotiaana kotonaan Helsingissä lokakuussa 2010.

Teksti: Jukka Lindfors