Hyppää pääsisältöön

Irja Askolan piispanvihkimys

Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäinen naispiispa Irja Askola vihittiin Helsingin piispaksi syyskuussa 2010. Vihkimessun saarnassa piispa Askola korosti armoa, luottamusta ja kohtuutta. Asioita, joita ihmiset piispan mielestä tällä hetkellä tarvitsevat.

Tietolaatikko

Ohjelmasta on tekijänoikeudellisista syistä poistettu kaksi musiikkiesitystä.

"Jos emme esimerkiksi löydä puhevälejä toinen toistemme kanssa, myös heidän kanssaan, jotka ovat mielipiteiltään, taustaltaan tai elämäntavaltaan erilaisia, alkaa tuhon tie. Erimielisyys ei meitä tuhoa", piispa Askola painotti saarnassaan. Helsingin tuomiokirkossa tapahtuneen vihkimisen toimitti arkkipiispa Kari Mäkinen. Askola sai virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: ristin, hiipan, sauvan, kaavun ja valtakirjan.

Irja Askolan piispanvihkimykseen osallistuvat valtiovallan edustajina muun muassa presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Mari Kiviniemi. Paikalla oli myös muuta valtiojohtoa, ulkomaisia kirkkojen edustajia saapui paikalle muista Pohjoismaista, anglikaanikirkoista ja Namibiasta. Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa metropoliitta Ambrosius ja Helsingin katolista hiippakuntaa yleisvikaari Wieslaw Swiech SCJ.

Vuonna 1952 syntynyt Askola valittiin Helsingin piispanvirkaan kesäkuussa 2010. Askola seuraa virassa eläkkeelle jäänyttä Eero Huovista.

Teksti: Emilia Kemppi

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto