Hyppää pääsisältöön

Irja Askolasta tuli Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäinen naispuolinen piispa

Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäinen naispiispa Irja Askola vihittiin Helsingin tuomiokirkossa virkaansa syyskuussa 2010. Vihkiseremonian yhteydessä pidetyssä messussa piispa Askola korosti armoa, luottamusta ja kohtuutta.

Irja Askola (s. 1952) valittiin kesäkuussa 2010 piispanvirkaansa, jossa hän seurasi virassaan eläkkeelle jäänyttä piispa Eero Huovista.

Piispa Askola painotti tuomiokirkossa saarnassaan, että "jos emme esimerkiksi löydä puhevälejä toinen toistemme kanssa, myös heidän kanssaan, jotka ovat mielipiteiltään, taustaltaan tai elämäntavaltaan erilaisia, alkaa tuhon tie. Erimielisyys ei meitä tuhoa."

Vihkimisen toimitti arkkipiispa Kari Mäkinen. Askola sai virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: ristin, hiipan, sauvan, kaavun ja valtakirjan.

Irja Askolan piispanvihkimykseen osallistuvat valtiovallan edustajina muun muassa presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Mari Kiviniemi. Paikalla oli myös muuta valtiojohtoa, ulkomaisia kirkkojen edustajia saapui paikalle muista Pohjoismaista, anglikaanikirkoista ja Namibiasta. Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa metropoliitta Ambrosius ja Helsingin katolista hiippakuntaa yleisvikaari Wieslaw Swiech SCJ.