Hyppää pääsisältöön

Irja Askolan piispanvihkimys

Suomen evankelisluterilaisen kirkon ensimmäinen naispiispa Irja Askola vihittiin Helsingin piispaksi syyskuussa 2010. Vihkimessun saarnassa piispa Askola korosti armoa, luottamusta ja kohtuutta. Asioita, joita ihmiset piispan mielestä tällä hetkellä tarvitsevat.

Tietolaatikko

Ohjelmasta on tekijänoikeudellisista syistä poistettu kaksi musiikkiesitystä.

"Jos emme esimerkiksi löydä puhevälejä toinen toistemme kanssa, myös heidän kanssaan, jotka ovat mielipiteiltään, taustaltaan tai elämäntavaltaan erilaisia, alkaa tuhon tie. Erimielisyys ei meitä tuhoa", piispa Askola painotti saarnassaan. Helsingin tuomiokirkossa tapahtuneen vihkimisen toimitti arkkipiispa Kari Mäkinen. Askola sai virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: ristin, hiipan, sauvan, kaavun ja valtakirjan.

Irja Askolan piispanvihkimykseen osallistuvat valtiovallan edustajina muun muassa presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Mari Kiviniemi. Paikalla oli myös muuta valtiojohtoa, ulkomaisia kirkkojen edustajia saapui paikalle muista Pohjoismaista, anglikaanikirkoista ja Namibiasta. Suomen ortodoksista kirkkoa edustaa metropoliitta Ambrosius ja Helsingin katolista hiippakuntaa yleisvikaari Wieslaw Swiech SCJ.

Vuonna 1952 syntynyt Askola valittiin Helsingin piispanvirkaan kesäkuussa 2010. Askola seuraa virassa eläkkeelle jäänyttä Eero Huovista.