Hyppää pääsisältöön

Juha Itkonen: Seitsemäntoista

Seitsemäntoista on hyvin moniulotteinen romaani. Se on yhteiskunnallinen mutta myös hyvin henkilökohtainen kirja nuoren varttumisesta aikuiseksi. Juha Itkosta kiehtoo 17-vuotias ihminen kaikessa neuvottomuudessaan ja ehdottomuudessaan.

Tietolaatikko

Juha Itkonen (s.1975)

Tuotantoa:

Myöhempien aikojen pyhiä (2003)

Anna minun rakastaa enemmän (2005)

Kohti (2007)

Huolimattomia unelmia (2008)

Seitsemäntoista (2010)

Keskeisiä henkilöitä on useita kuten tasojakin. Henrik on kesätöissä kaupassa, Päivi on hänen pomonsa ja Vesku työkaveri. Heidän elämästään kirjoittaa myöhemmin kirjailija Julius Ilonen. Päivi väittää Juliuksen vääristävän asioita ja sanoo muistavansa oikein mitä todella tapahtui. Juha Itkonen pohtiikin sitä mikä on totta ja miten paljon kirjailijalla on oikeus valehdella.

Erityisen hienoa romaanissa on nuoruuden kuvaus. Herkästi Itkonen kirjoittaa 17-vuotiaista, jotka ehdottomuudessaan ja kokemattomuudessaan tekevät mielestään kohtalokkaita ja lopullisia päätöksiä.

Juha Itkonen on kirjoittanut paljon pikkukaupungin keskiluokan elämäntavasta. Tässä romaanissaan Itkonen kuvaa paitsi 90-luvun alun lamaa mutta myös eri sosiaaliluokkien eroja. Seitsemäntoista on rohkea ja kokeileva romaani mutta myös tärkeä. Se rikkoo lukijan toiveen ehjästä tarinasta ja ehjästä aikuisuudesta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen