Hyppää pääsisältöön

Juha Itkonen: Seitsemäntoista

Seitsemäntoista on hyvin moniulotteinen romaani. Se on yhteiskunnallinen mutta myös hyvin henkilökohtainen kirja nuoren varttumisesta aikuiseksi. Juha Itkosta kiehtoo 17-vuotias ihminen kaikessa neuvottomuudessaan ja ehdottomuudessaan.

Tietolaatikko

Juha Itkonen (s.1975)

Tuotantoa:

Myöhempien aikojen pyhiä (2003)

Anna minun rakastaa enemmän (2005)

Kohti (2007)

Huolimattomia unelmia (2008)

Seitsemäntoista (2010)

Keskeisiä henkilöitä on useita kuten tasojakin. Henrik on kesätöissä kaupassa, Päivi on hänen pomonsa ja Vesku työkaveri. Heidän elämästään kirjoittaa myöhemmin kirjailija Julius Ilonen. Päivi väittää Juliuksen vääristävän asioita ja sanoo muistavansa oikein mitä todella tapahtui. Juha Itkonen pohtiikin sitä mikä on totta ja miten paljon kirjailijalla on oikeus valehdella.

Erityisen hienoa romaanissa on nuoruuden kuvaus. Herkästi Itkonen kirjoittaa 17-vuotiaista, jotka ehdottomuudessaan ja kokemattomuudessaan tekevät mielestään kohtalokkaita ja lopullisia päätöksiä.

Juha Itkonen on kirjoittanut paljon pikkukaupungin keskiluokan elämäntavasta. Tässä romaanissaan Itkonen kuvaa paitsi 90-luvun alun lamaa mutta myös eri sosiaaliluokkien eroja. Seitsemäntoista on rohkea ja kokeileva romaani mutta myös tärkeä. Se rikkoo lukijan toiveen ehjästä tarinasta ja ehjästä aikuisuudesta.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto