Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan perillinen Karin Ehrnrooth

Adolf Ehrnroothin tytär järkyttyi lapsena tajutessaan, ettei hänestä itsestään voi tulla upseeria. Sittemmin hän innostui Sex Pistolsista, rauhanliikkeestä sekä taiteesta. Kansakunnan perilliset -ohjelmassa Mirja Pyykön haastateltavana on jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tytär valokuvataiteilija ja korusuunnittelija Karin Ehrnrooth..

Kuva- ja korutaiteilija Karin Ehrnrooth varjeli yksityisyyttään pitkään. Isänsä, jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin (1905-2004) kuoltua hän kuitenkin halusi kertoa isästään myös yksityishenkilönä. Suhde isään oli läheinen mutta mutkikas.

Lapsuuteen kenraalin ja kreivittären tyttärenä kuului säännöllisin väliajoin myös ripaus loistokkuutta. Silloin isä huolehti siitä, että salin maton hapsut olivat oiossa ja kuninkaallisten vieraiden myötä ilma täyttyi parfyymeistä, sikareista ja konjakin tuoksusta.

Perheen esikoiselta odotettiin paljon. Niin hän odotti itsekin itseltään: "Isä taisi olla se hahmo, johon halusin samaistua - jo siinä oli jotain rikkonaista koska eihän siinä ollut mitään järkeä."

Teini-ikäisenä hän kuunteli Bowieta ja Sex Pistolsia, mutta koska perhe asui maaseudulla, vain kotioloissa. "There was like no way to bond with other punks."

Opiskelija-aikoina hän muutti Saksaan. Vaikka suhteet kotiin olivat lämpimät, koki hän nyt, että omille ajatuksille oli enemmän tilaa. "Aloin miettiä, mitä se tarkoittaa, että oma isä on tappanut ihmisiä."

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto