Hyppää pääsisältöön

Murrosikä testaa vanhemmuutta

Minne pieni päiväsäde katosi? Tätä ihmettelee Timo Parvela tuoreessa kirjassaan Murrosikäisen käyttöohje.

Murrosikä koettelee nuorta, mutta myös vanhempia. Kirjailija Timo Parvela painottaa tarjoavansa kanssakärsijöille vertaistukea:

- Kirja ei ole kasvatusopas enkä usko, että olen löytänyt kasvatuksen kultajyvän, jota levittämällä ongelmat kaikkoavat, toteaa Parvela.

Kirja on kokoelma perhe-elämää käsittelevistä kolumneista, joita Parvela on kirjoittanut eri lehtiin.

- Murrosikä on haaste koko vanhemmuudelle. Kaiken, minkä olet tehnyt aiempina vuosina, saat silloin takaisin - niin hyvässä kuin pahassa.

Murrosikäinen testaa vanhempaansa jatkuvasti ja vanhemman kärsivällisyys on koetuksella: miten sietää jatkuvaa kiukkua ja ahdistusta? Timo Parvela muistuttaa, että oma lapsi on aina oma lapsi. Kovan kuoren alta kurkistaa oma pieni rakas, jota pitäisi jaksaa ymmärtää ja kuunnella.

Vanhemman peliohjeet murkkuikään

 • Aseta rajat, vaikka siitä seuraisi mehevä riita - riitelykin on läsnäoloa.
 • Nuoren alkoholin käyttöä ei tarvitse tai pidä hyväksyä, vaikka aikuinen itse käyttäisikin alkoholia. Varhaisella alkoholinkäytöllä on vaikutuksia aivokehitykseen – mielihyvä opitaan saamaan alkoholista eikä esimerkiksi rakastumisesta. Myös addiktiot muodostuvat helpommin nuoruusiässä.
 • Nukkumaan pitää patistaa, kehittyvät aivot tarvitsevat unta.
 • Pelaamista pitää rajoittaa, samoin muutakin väkivaltaviihdettä. Tutkimusten mukaan altistuminen väkivaltaviihteelle muuttaa aivorakennetta ja suhtautuminen väkivaltaan muuttuu hyväksyvämmäksi.
 • Nuoren kaveripiiriin voi myös puuttua, mutta hienovaraisesti - kaikki kaverit, joista aikuinen pidä, eivät välttämättä ole ns. huonoa seuraa vaan erilaista ja rikastuttavaa.
 • Ole läsnä, vaikka murkku sitä vähiten haluaisi.
 • Tehkää yhdessä jotain, mistä kaikki pitävät - yhteiset pelit tai muut harrastukset voivat auttaa pääsemään keskusteluyhteyteen ja murrosikäinenkin voi hetkeksi unohtaa elämäntuskansa.
 • Hae vertaistukea. Keskustele muiden vanhempien kanssa - samoja ongelmia ja murheita voi löytyä lähipiiristä.
 • Lähde välillä pois kotoa ja rentoudu!
 • Koeta kestää - murrosikä loppuu joskus.

 

Murrosikää ja vanhemmuuden haasteita käsiteltiin Perheen aika -radio-ohjelmassa. Tiina Lundbergin vieraana oli kirjailija Timo Parvela. Kuuntele keskustelu.

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa aina torstaisin klo 14.03.

 

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

  Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

  Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

 • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

  Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

  Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus