"Suomalaisista metsistä lähetän tervehdykseni Saksaan, musiikin säteilevään maahan", säveltäjä Jean Sibelius lausui vuonna 1942 Saksaan radioidussa puheessaan.
Propagandaministeri Joseph Goebbels perusti Saksaan Sibelius-seuran vuonna 1942. Toiminnan tarkoituksena oli lujittaa maiden välisiä kulttuurisuhteita. Sibelius kiitti asiasta radioteitse.
”Se suuri sympatia, joka kohdistuu isänmaahani näinä kohtalontoveruuden aikoina, ja suuri kiinnostus musiikkiani kohtaan, joka käy ilmi Saksan Sibelius-seuran perustamisesta, tekee minut ylpeäksi ja onnelliseksi", säveltäjä totesi.
Sibelius-tutkija Tomi Mäkelä analysoi Sibeliuksen kiitospuhetta ohjelmasarjassaan Jannen jäljillä vuonna 2007. Hänestä kiinnostavampaa kuin lyhyt puhe sinänsä oli kysymys siitä, kuka puheen kirjoitti.
"Puheen kieliopillinen ja tyylillinen taso ylittää kirkkaasti sen, mihin saa tottua, kun lukee Sibeliuksen omakätisiä saksankielisiä kirjeitä ja muistiinpanoja."
Kansallisarkistosta löytyy kaksi saksankielistä luonnosta puheesta. Toisessa niistä kieli on hyvin kömpelöä, ja Sibelius on ehkä sanellut sen. Luonnokset on myös kirjoitettu eri käsialoilla. Mäkelän arvion mukaan ainakaan lopullinen versio ei varmasti ollut yksin Sibeliuksen hengentuote.
"Aivan vieraan ihmisen tekstistä ei Sibeliuksen puheessa sentään liene kysymys. Jo yksistään ensimmäisen luonnoksen sisältämä ajatus suomalaisista metsistä on Sibeliukselle itselleen tyypillistä ironiaa. Sama ilmaisu löytyy päiväkirjasta ja kirjeenvaihdosta, ja aina saksaksi."
"Sen sijaan ajatukset kohtalotoveruudesta ja säteilevästä maasta eivät kuulosta Sibeliukselta. Mitä ilmeisimmin puhetta tehtiin siis alusta asti ryhmätyönä, eikä se kerro yhtään mitään Sibeliuksen asenteista tai poliittisesta aatemaailmasta."
Sibelius tuomitsi kansallissosialismin ja sen rotuopit päiväkirjassaan syyskuussa 1943.
Väitteet Sibeliuksen natsisympatioista ovat aika ajoin nousseet julkisuuteen. Lokakuussa 2010 Suomessa vieriali amerikkalainen professori Timothy L. Jackson, joka artikkelissaan "Sibelius the Political" syytti säveltäjää natsijohtajien mielistelystä. Jackson perustelee syytöstä sillä, ettei Sibelius kirjoittanut juutalaissäveltäjä Günther Raphaelille suosituskirjettä, jota tämä pyysi saadakseen pitää professuurinsa.
A-studion lähetyksessä 20.10.2010 professori Veijo Murtomäki kertoo Sibeliuksen järjestäneen Raphaelille työtilaisuuksia Suomessa. Sibelius valittiin natsien perustamaan "säveltäjien kansainväliseen yhteistyöneuvostoon", mutta Murtomäen mukaan säveltäjä ei välttämättä tiennyt tulleensa vedetyksi mukaan järjestöön. Sibeliusta voidaan lähinnä pitää sinisilmäisenä ja hän antoi käyttää itseään hyväksi, Murtomäki sanoo.
Teksti: Laila Kangas & Jukka Lindfors