Hyppää pääsisältöön

Kiertomatka postiautolla Kainuussa ja Koillismaalla

Upeita ajankuvia ja komeita maisemia tallentui filmille, kun kameramies matkasi vuonna 1963 postiautolla Kainuussa ja Koillismaalla.

Matkailun hullut vuodet ovat vasta edessä ja Kuusamon Rukatunturikin on lähes luonnontilassa. Ensimmäiset hiihtohissit on jo rakennettu, mutta pääpaino on yhä erämaamatkailussa.

Kiertomatkan aikana huristellaan postiautolla Kuusamossa, Kajaanissa, Sotkamossa ja Suomussalmella.

Rukan ja Oulangan kansallispuiston lisäksi tutuksi tulevat myös Vuokatin vaaramaisemat.

Varsinaisesti filmissä esitellään Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa. Rakenteilla olevilla puhelinyhteyksillä oli alueen asukkaille pitkien etäisyyksien vuoksi erityinen merkitys.

Keltaiset postiautot kuskasivat kirjeitä, lehtiä, paketteja ja matkustajia syrjäisimmille seuduille asti. Postinkantaja saattoi myös jatkaa matkaansa erämaataloihin pitkospuita patikoiden tai vesistöjä pitkin veneellä.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto