Hyppää pääsisältöön

Vapauden valtakunta - verot valtion maksettaviksi

Kuka maksaa yhteiskunnan menot? Kenen ei tarvitse maksaa veroja? Miksi verotuspolitiikkaa muutetaan niin, että rikkaiden elämä helpottuu ja työntekijän taakka kasvaa?

Näitä arvoituksia ratkoivat vuonna 1986 toimittajat Timo-Erkki Heino, Erkki Saksa ja Risto-Olavi Koskinen. Heidän edessään maan silloiset poliittiset johtajat joutuvat harvinaisen vaikeiden kysymysten eteen.

Verouudistusten suunta näyttää dokumentin tekemien tilastojen ja vertailujen valossa selkeältä. Kun vielä 1960-luvulla 40 prosenttia verotuloista tuli yrityksiltä, 1980-luvulla vastaava luku oli alle 10 prosenttia. Loput 90 prosenttia jäivät siis kotitalouksien harteille. Poliittinen hyvä tahto oli selkeästi ollut yritysten ja rikkaiden puolella.

Myyntivoittojen verorajoja oli nostettu niin, että käytännössä lähes kahdenkin miljoonan markan myyntivoitto oli veroton. Vapauden valtakunnassa selviää myös se, ketkä Suomen rikkaimmista kansalaisista kiertävät verojaan harrastamalla maanviljelystä.

Teksti: Aino Tanhua