Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Molekyylikokki kypsentää täydellisessä lämpötilassa

vihanneskaviaari (Video still, Kuva: YLE)Kuningaskuluttaja tapasi Tampereella kolme kotikokkia, joille tieteelliset teoriat ja välineet kuuluvat ruuanlaiton arkeen.

- Molekyylikokkaus on sitä, että hyödynnetään kemian ja fysiikan reaktioita, kun haetaan vaikkapa parasta tapaa lämmittää pihviä, kertoo Mikko Siikaniemi.
Nimi juontaa juurensa molekyyligastronomiasta, siis tieteestä joka tutkii ruuanlaittoa. Molekyylikokkauksessa sovelletaan molekyyligastronomien tutkimustuloksia. Tuloksena syntyy paitsi täydellisen mureaa lihaa tai kalaa, myös uraa uurtavia värejä, makuja ja muotoja.

injektioruisku (Video still, Kuva: YLE)-Me ollaan käytetty monenlaisia juttuja. Myyjillä on ollut ihmettelemistä, kun olemme hakeneet injektioruiskuja apteekista ja akvaarioliikkeestä letkua. Rautakaupassakin on tullut käytyä, Siikaniemi kertoo.

Molekyylikokkauksen aloitteluun riittää kuitenkin aivan hyvin digitaalinen lämpömittari. Oikean lämpotilan löytäminen kuuluu tieteellisen tarkan kokkaamisen perusteisiin.
uppomuna (Video still, Kuva: YLE)- Esimerkiksi kananmunassa pystytään optimaalisen lämpötilan avulla määrittämään, kuinka se hyytyy. Perinteisessä vesikeittämisessä kananmuna hyytyy todella kovaksi, mutta tarkan lämpömittarin avulla keltuainen voidaan jättää pehmeäksi. Näin sitä on myös helpompi muokata, selittää Sami Halinen.

Mikä ihmeen immersiosirkulaattori?

Harrastukselle omistautuneiden molekyylikokkien keittiöstä löytyy laitteita, jotka ovat kuin suoraan laboratoriosta.

immersiosirkulaattori (Video still, Kuva: YLE)- Immersiosirkulaattori on laite, jota käytetään ruokien kypsentämiseen. Sirkulaattorin etu on se, että veden lämpötila pystytään määrittelemään tarkasti ja pitämään samana, kertoo Sami Halinen. Jokaisella ruoka-aineella on oma, sopiva lämpotilansa. – Esimerkiksi fileellä se on 57 astetta, kananmunalla se vaihtelee 66-68 asteen välillä. Kalalle sopiva lämpötila taas on 50 astetta, Halinen kertoo.

Oikean lämpötilan ohella molekyylikokki kiinnittää huomiota myös ruuan pakkaamiseen. Siikaniemen keittiöstä löytyy vakuumikone, jonka avulla ruoka-aineet kalasta kasviksiin voidaan pakata tyhjiöpakkaukseen.
mureaa lihaa (Video still, Kuva: YLE)- Vakumoinnin ja oikean lämpötilan seurauksena lihasta eivät nesteet katoa. Liha mureutuu samalla kun se kypsyy, mutta väri pysyy herkullisen punaisena. Silti liha on täysin kypsää.

Alkeet haltuun kirjasta tai kurssilta

Molekyylikokkaukseen liittyviä kursseja järjestetään esimerkiksi Helsingin Kulinaarisessa instituutissa. Opettajina toimivat muun muassa TV2:sta tuttu kokki Arto Rastas ja molekyyligastronomiaan erikoistunut professori Anu Hopia, joka on kirjoittanut aiheesta myös kattavan teoksen suomeksi.

Siikaniemi, Halinen ja kolmas molekyylikokki Santtu Nyrhinen
ovat opiskelleet kurssien ohella paljolti itse kokeilemalla.
– Netistä löytyy huimasti tietoa ja lisäksi täytyy mainita Hopian teos Kemiaa keittiössä, Siikaniemi kertoo.
- Ei tässä mikään insinööri tarvitse olla. Oppimalla tuntemaan ruoka-aineet sekä hieman niihin liittyviä ilmiöitä, aukenee ruuanlaitosta kokonaan uusi maailma. Että näinhän tämä toimii!

Aloittelijan ei tarvitse välttämättä investoida kalliisiin laitteisiin. – Esimerkiksi vakuumikonetta ei välttämättä tarvita. Omassa lähikaupassa voi ystävällisesti pyytää kauppiasta vakumoimaan lihan. Lisäksi monet liha- ja kalatuotteet on jo valmiiksi pakattu tyhjiöön, joten niitä voi käyttää sellaisenaan vesihauteessa kokkaamiseen, kertoo Sami Halinen.

Molekyylikokkaukseen liittyy usein uusien muotojen ja makujen kokeilu. Siikaniemen haaveena on tehdä vaikkapa kuumaa jäätelöä – tämäkin on kuulemma oikeanlaisten välineiden avulla mahdollista! Etusijalla on kuitenkin aina maukas ruoka.
- Minulle riittää, että ymmärrän paremmin ruuan raaka-aineita ja valmistamista. Sitä kautta tajuan, mitä pitää tehdä, että pystyn paistamaan paremman pihvin, tai tekemään hyvää kermavaahtoa tai vaniljakastiketta.

Katso molekyylikokkien blogi:
hyvänmaunrajalla.fi

Joonas Turunen / YLE TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.