Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen värillinen tv-uutislähetys

Vapunpäivän iltana 1977 hieraisi moni televisiokatselija silmiään. Tv-uutiset lähetettiin tuolloin ensimmäisen kerran värillisinä. Punaliputkin liehuivat ensi kertaa punaisina.

Uusi näkyelämys ei kuitenkaan tavoittanut kaikkia katsojia, sillä valtaosalla katsojista oli tuolloin kotonaan mustavalkotelevisio. Makeaa ei myöskään heti annettu mahan täydeltä: alkuaikoina uutiset lähetettiin värillisinä vain viikonloppuisin.

Valitettavasti historiallinen värilähetys ei ole tallentunut jälkipolville kokonaisuudessaan. Näemme kuitenkin välähdyksen uutistudiosta, yhden kokonaisen, Kari Toivosen toimittaman uutisjutun ylioppilaiden vapunvietosta sekä muut uutisjutut ilman selostusta.

Toivosen raportti vapunpäivän vietosta alkaa koleista kuvista Helsingin Espalta. Mantaakin paleltaa, sillä se on jo kadottanut lakkinsa. Päivän mittaan sää onneksi lämpenee ja juhlinta löytää tutut uomansa.

Uutislähetyksen muu tarjonta koostui normaaliin tapaan työväenliikkeen vappujuhlien kuvauksesta. Mutta koska lähetys oli ensimmäistä kertaa värillinen, näkivät ei-vasemmistolaiset katsojat tv:ssä liehuvat punaliput "uusin silmin".

15-minuuttisesta uutislähetyksestä 11 minuuttia tasapainoili eri vasemmistopuolueiden vappupuheiden välillä. Lähetyksestä nousi kohu, eikä työväen vappujuhlintaa sen koommin enää ole Suomen televisiossa nähty samassa mitassa.

Virallisesti asian päätti Ylessä yhtiön ohjelmaneuvosto, jonka mukaan "vappu-uutisoinnista oli muodostunut poliittisesti tasapainoton ajankohtaislähetys, jota ei voida pitää varsinaisena uutislähetyksenä."

Vuonna 1978 punalippuja nähtiin vapunpäivän uutisissa enää kolmen minuutin ajan.

Politiikantoimittaja Tarmo Ropponen muisteli tapausta 40 vuotta myöhemmin Helsingin Sanomissa. Siinä Ropponen sanoo uskovansa, että ensimmäiset väriuutiset vaikuttivat pysyvästi myös polittiiseen kulttuuriin. "Kokoomus ja keskusta eivät voineet jättää vappua enää vain vasemmistolle. Olen varma, että he alkoivat järjestää vappujuhlia juuri tämän kohun sysääminä."

Värilähetykset alkoivat asteittan

Säännölliset koevärilähetykset alkoivat 1.1.1969, jolloin presidentti Kekkosen uudenvuodenpuhe televisioitiin väreissä.

1970-luvun alusta alkaen värilähetyksistä saatiin nauttia 8-10 tunnin verran viikossa. Valtaosa väriohjelmistosta oli ulkomaista alkuperää.

Suomen kuvalehti: Näin työväenliikkeen vappumonopoli päättyi Ylen tv-uutisissa
Helsingin Sanomat: Väriuutiset saivat näkemään punaista

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto