Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen värillinen tv-uutislähetys

Vapunpäivän iltana 1977 hieraisi moni televisiokatselija silmiään. Tv-uutiset lähetettiin tuolloin ensimmäisen kerran värillisinä. Punaliputkin liehuivat ensi kertaa punaisina.

Uusi näkyelämys ei kuitenkaan tavoittanut kaikkia katsojia, sillä valtaosalla katsojista oli tuolloin kotonaan mustavalkotelevisio. Makeaa ei myöskään heti annettu mahan täydeltä: alkuaikoina uutiset lähetettiin värillisinä vain viikonloppuisin.

Katso kokonaan:

Valitettavasti historiallinen värilähetys ei ole tallentunut jälkipolville kokonaisuudessaan. Näemme kuitenkin välähdyksen uutistudiosta, yhden kokonaisen, Kari Toivosen toimittaman uutisjutun ylioppilaiden vapunvietosta sekä muut uutisjutut ilman selostusta.

Toivosen raportti vapunpäivän vietosta alkaa koleista kuvista Helsingin Espalta. Mantaakin paleltaa, sillä se on jo kadottanut lakkinsa. Päivän mittaan sää onneksi lämpenee ja juhlinta löytää tutut uomansa.

Uutislähetyksen muu tarjonta koostui normaaliin tapaan työväenliikkeen vappujuhlien kuvauksesta. Mutta koska lähetys oli ensimmäistä kertaa värillinen, näkivät ei-vasemmistolaiset katsojat tv:ssä liehuvat punaliput "uusin silmin".

15-minuuttisesta uutislähetyksestä 11 minuuttia tasapainoili eri vasemmistopuolueiden vappupuheiden välillä. Lähetyksestä nousi kohu, eikä työväen vappujuhlintaa sen koommin enää ole Suomen televisiossa nähty samassa mitassa.

Virallisesti asian päätti Ylessä yhtiön ohjelmaneuvosto, jonka mukaan "vappu-uutisoinnista oli muodostunut poliittisesti tasapainoton ajankohtaislähetys, jota ei voida pitää varsinaisena uutislähetyksenä." Vuonna 1978 punalippuja nähtiin vapunpäivän uutisissa enää kolmen minuutin ajan.

Politiikantoimittaja Tarmo Ropponen muisteli tapausta 40 vuotta myöhemmin Helsingin Sanomissa. Siinä Ropponen sanoo uskovansa, että ensimmäiset väriuutiset vaikuttivat pysyvästi myös polittiiseen kulttuuriin. "Kokoomus ja keskusta eivät voineet jättää vappua enää vain vasemmistolle. Olen varma, että he alkoivat järjestää vappujuhlia juuri tämän kohun sysääminä."

Värilähetykset alkoivat asteittain

Säännölliset koevärilähetykset alkoivat 1.1.1969, jolloin presidentti Kekkosen uudenvuodenpuhe televisioitiin väreissä.

1970-luvun alusta alkaen värilähetyksistä saatiin nauttia 8-10 tunnin verran viikossa. Valtaosa väriohjelmistosta oli ulkomaista alkuperää.

Suomen kuvalehti: Näin työväenliikkeen vappumonopoli päättyi Ylen tv-uutisissa

Kommentit