Hyppää pääsisältöön

Juha Vainion varhaisia hittejä

Juha "Watt" Vainio nousi 1960-luvulla julkisuuteen nokkelien kuplettien ja ironisten ajankohtaisrallien tekijänä ja tulkitsijana.

Vainio aloitti levytysuransa vuonna 1963, mutta teki läpimurtonsa vasta kaksi vuotta myöhemmin kappaleella Juhannustanssit. Otsikko viittasi Hannu Salaman samannimiseen kohuromaaniin, mutta kupletin kärki kohdistui Suomen kansan tuolloiseen tangoinnostukseen.

Ylen arkistoissa on säilynyt hauska tallenne Muusikkojen liiton juhlakonsertista, jossa tekijä esittää Juhannustanssit Erik Lindströmin ja kumppanien säestyksellä. Vainio levytti Lindströmin Finndisc-yhtiölle ennen siirtymistään Fazerille Toivo Kärjen palvelukseen vuonna 1966.

Juhannustansseissa esittäytynyt jazzmuusikko Janatuinen seikkaili useissa muissakin Vainion lauluissa. Hahmo viittasi elävään kotkalaishenkilöön, kuten myös vuonna 1967 tehty Vanha salakuljettaja Laitinen.

Oman lukunsa muodostavat Junnun lukuisat suomalaista alkoholikulttuuria kuvaavat kupletit. Kauhea kankkunen (1967) ja Mä en muista mitään (Reijo Tanin kanssa). Ne - samoin kuin Seuramatkat, Slussenin sissit jne. - löysivät oitis otollisen kaikupohjan etenkin miespuolisen kansanosan syvistä riveistä.

Tietolaatikko

Juhannustanssit. Säv. Erik Lindström, san. Juha Vainio.
Herrat Helsingin. Säv. Erik Lindström, san. Juha Vainio.
Vanha salakuljettaja Laitinen. Säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio.
Kauhea kankkunen. Säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio.
Mä en muista mitään. Säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto