Hyppää pääsisältöön

Juha Vainion varhaisia hittejä

Juha "Watt" Vainio nousi 1960-luvulla julkisuuteen nokkelien kuplettien ja ironisten ajankohtaisrallien tekijänä ja tulkitsijana.

Vainio aloitti levytysuransa vuonna 1963, mutta teki läpimurtonsa vasta kaksi vuotta myöhemmin kappaleella Juhannustanssit. Otsikko viittasi Hannu Salaman samannimiseen kohuromaaniin, mutta kupletin kärki kohdistui Suomen kansan tuolloiseen tangoinnostukseen.

Ylen arkistoissa on säilynyt hauska tallenne Muusikkojen liiton juhlakonsertista, jossa tekijä esittää Juhannustanssit Erik Lindströmin ja kumppanien säestyksellä. Vainio levytti Lindströmin Finndisc-yhtiölle ennen siirtymistään Fazerille Toivo Kärjen palvelukseen vuonna 1966.

Juhannustansseissa esittäytynyt jazzmuusikko Janatuinen seikkaili useissa muissakin Vainion lauluissa. Hahmo viittasi elävään kotkalaishenkilöön, kuten myös vuonna 1967 tehty Vanha salakuljettaja Laitinen.

Oman lukunsa muodostavat Junnun lukuisat suomalaista alkoholikulttuuria kuvaavat kupletit. Kauhea kankkunen (1967) ja Mä en muista mitään (Reijo Tanin kanssa). Ne - samoin kuin Seuramatkat, Slussenin sissit jne. - löysivät oitis otollisen kaikupohjan etenkin miespuolisen kansanosan syvistä riveistä.

Tietolaatikko

Juhannustanssit. Säv. Erik Lindström, san. Juha Vainio.
Herrat Helsingin. Säv. Erik Lindström, san. Juha Vainio.
Vanha salakuljettaja Laitinen. Säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio.
Kauhea kankkunen. Säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio.
Mä en muista mitään. Säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio.

Kommentit