Hyppää pääsisältöön

Studio Julmahuvi: Roudasta rospuuttoon

Takki ja lompakko tyhjänä, laskuhumalan saattelemana saapuu isäntä ryyppyreissunsa jälkeen taksilla talon pihaan. "Älä sano mitään!" kaikuu katumuksen ja uhon täyttämä huuto. Petteri Summasen sketsi valittiin kaikkien aikojen parhaimmaksi Yle Teeman äänestyksessä vuonna 2010.

"Musiikki, ohjaus, leikkaus, Summasen laskuhumalainen epätoivo ja punchline huokuvat kaikki täydellisyyttä. 'Älä sano mitään' -vuodatukset koiralle sukeltavat jonnekin todella syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan", kommentoi Studio Julmahuvin sketsiä äänestänyt katsoja.

Lisäksi Yle Teeman äänestyksessä koko Studio Julmahuvi -sarja äänestettiin Yleisradion hauskimmaksi ohjelmaksi kautta aikain.

Vuonna 2014 Petteri Summanen totesi Yle Uutisille:

– Toivoisin että kuka tahansa työpaikalla pikkuisen nuutuneessa tilassa tai paskalla fiiliksellä saisi katsottavakseen Roudasta rospuuttoon -sketsin, joka oli parodia suomalaisen tv-draaman ankeudesta. Kirjoitin sen monologin ja pääsin juoksemaan avantoon ja huutamaan: "Minä oon syöny sen piirakan, minä oon tuhonnu meiän liiton." Jos sellainen saisi ihmisen huomaamaan, että oma elämä on ihan hyvässä jamassa.

Teksti: Yle Teema, Elina Yli-Ojanperä, Yle Uutiset/Veli-Pekka Hämäläinen

Studio Julmahuvit Areenassa 12.8.2019 saakka

Pieni ja kiireinen "umpilisäkestudio" lähettää kerran viikossa oman, lyhyiden ohjelmien pakettinsa. Kaikki kahdeksan jaksoa nyt katsottavissa Areenassa.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto