Hyppää pääsisältöön

Studio Julmahuvi: Roudasta rospuuttoon

Takki ja lompakko tyhjänä, laskuhumalan saattelemana saapuu isäntä ryyppyreissunsa jälkeen taksilla talon pihaan. "Älä sano mitään!" kaikuu katumuksen ja uhon täyttämä huuto. Petteri Summasen sketsi valittiin kaikkien aikojen parhaimmaksi Yle Teeman äänestyksessä vuonna 2010.

"Musiikki, ohjaus, leikkaus, Summasen laskuhumalainen epätoivo ja punchline huokuvat kaikki täydellisyyttä. 'Älä sano mitään' -vuodatukset koiralle sukeltavat jonnekin todella syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan", kommentoi Studio Julmahuvin sketsiä äänestänyt katsoja.

Lisäksi Yle Teeman äänestyksessä koko Studio Julmahuvi -sarja äänestettiin Yleisradion hauskimmaksi ohjelmaksi kautta aikain.

Vuonna 2014 Petteri Summanen totesi Yle Uutisille:

– Toivoisin että kuka tahansa työpaikalla pikkuisen nuutuneessa tilassa tai paskalla fiiliksellä saisi katsottavakseen Roudasta rospuuttoon -sketsin, joka oli parodia suomalaisen tv-draaman ankeudesta. Kirjoitin sen monologin ja pääsin juoksemaan avantoon ja huutamaan: "Minä oon syöny sen piirakan, minä oon tuhonnu meiän liiton." Jos sellainen saisi ihmisen huomaamaan, että oma elämä on ihan hyvässä jamassa.

Teksti: Yle Teema, Elina Yli-Ojanperä, Yle Uutiset/Veli-Pekka Hämäläinen

Studio Julmahuvit Areenassa 12.8.2019 saakka

Pieni ja kiireinen "umpilisäkestudio" lähettää kerran viikossa oman, lyhyiden ohjelmien pakettinsa. Kaikki kahdeksan jaksoa nyt katsottavissa Areenassa.

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto