Hyppää pääsisältöön

Suomalainen ruletti: Turvavyö

Syksyn 1974 kuuma puheenaihe oli autoihin kaavailtu turvavyöpakko. Hannu Karpo ja Ensio Itkonen konkretisoivat tv-katselijoille, miksi laajasti vastustettua turvavyötä kannatti käyttää.

Tietolaatikko

Turvavyöpakko auton kuljettajalle ja etupenkillä istuvalle astui voimaan vuonna 1975. Vuodesta 1987 alkaen on turvavyötä ollut käytettävä myös takapenkillä.

Karpon valistusmetodina oli esittää asiat äärimmäisen realistisesti. Konkreettiset esimerkit puhukoot puolestaan.

Ensiksi Karpo hankkii nipun kuolintodistuksia ja lähtee romuttamoille. Näemme ja kuulemme, miten kunkin autoilijan elämä on päättynyt. "Maksa ja perna repesivät kuljettajalta, kun auto suistui tieltä Yläneellä."

Joskus voi onnettomuudessa käydä "hyvinkin". "Ei kallo- tai aivovauriokaan aina johda kuolemaan." Käynti Töölön sairaalassa paljastaa, että aivovauriopotilaan hoito on vaativaa, kallista, ja että kuolemanvaara siinä tilassa on suuri.

Ohjelman keskivaiheilla koko kansan liikenneopettaja Ensio Itkonen (1926-2010) näyttää lierihatun avulla, miten ihmisen pään käy sen iskeytyessä tuulilasin läpi. "On paljon nätimmän näköistä kun on molemmat korvat päässä."

Järkisyistä huolimatta ajatus turvavyöpakosta herätti suuressa osassa kansaa ankaraa vastustusta. Eduskunnassa lakialoitetta vastustivat etenkin keskustalaiset.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto