Hyppää pääsisältöön

Breakdance

Tuomas Puputti, Juhana Langinvainio ja Jarkko Mali tanssivat breakdancea ja kertovat harrastuksestaan.

Tietolaatikko

Son of beat street: (Säv.san.sov. Byas, Johnny, Underwood, Lenny)

Breakdance syntyi Yhdysvalloissa 70-luvun katujengien parissa. Nuoret yhdistivät silloisiin tansseihin elementtejä taistelulajeista – erityisesti brasilialaisesta Capoeira-taistelutanssista – sekä suosituista kung fu-elokuvista.

Tanssityyli on tunnettu yhteydestään hip hop-kulttuuriin, 1980-luvulla rapmusiikki ponkaisi maailmanmaineeseen breakdancen vanavedessä.

Breakdancelle tyypillistä ovat akrobaattiset temput, päälläpyörimiset ja ringeissä tapahtuvat kilpailuhenkiset yksilösuoritukset.

Teksti: Emilia Kemppi

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto